2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Globál 09:10

Megkezdték az orosz konvoj átvizsgálását az ukránok

2014. augusztus 21., csütörtök 17:16, frissítve: szombat 13:20

Megkezdték az ukrán határőrök annak az orosz konvojnak az átvizsgálását, amely Kelet-Ukrajnába szállít humanitárius segélyt. A szállítmány célba juttatása egyre sürgetőbb, mert Luhanszkban már tizennyolcadik napja nincs víz és áram. Moszkva azt javasolja az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy szólítson fel tűzszünetre a segélyművelet idejére. Közben Luhanszknál újabb ukrán katonai repülőt lőttek le a szakadárok.

Ismét lakóházakat ért találat a kelet-ukrajnai Donyeckben. Azt nem tudni, hogy az ukrán hadsereg vagy az oroszbarát szakadárok követték el a támadást. A város központja egyre inkább csatatérré változik, ahogy az ukrán kormányerők beszorítják a szeparatistákat. A helyiek nemcsak a bombáktól, hanem a terjedő erőszaktól is egyre jobban félnek.

„Emberek jelentek meg a házamnál, elvitték a férjemet, és mindent összetörtek” – mondja egy donyecki lakos. – „Dulakodásra utaló jelek, vérfoltok vannak a házban, mintha kerestek volna valamit. Két kocsi eltűnt az udvarról, és a férjem is eltűnt. Valószínűleg ellenállt nekik” – tette hozzá.

Más településeken is folytatódtak az összecsapások: Ilovajszkban az ukrán belügyi alakulatok 19 embert veszítettek. Luhanszk felett pedig egy Szu-25-ös ukrán repülőgépet lőttek le a szakadárok – korábban már két MiG-29-es is hasonló sorsra jutott.

A harcok miatt egyre jobban szenved a civil lakosság, amelynek megsegítésére Moszkva múlt héten indított segélykonvojt. A 280 teherautó hosszú napokig a határ közelében volt kénytelen várakozni, mert Kijev azt gyanította, hogy fegyvereket csempésznek bennük. Csütörtökön azonban az ukrán határőrök megkezdték a konvoj ellenőrzését, amelyet a Nemzetközi Vöröskereszt autói kísérnek majd Ukrajnában.

„Luhanszkban és a konfliktus által sújtott más területeken sürgősen szükség van segítségre, például élelemre, gyógyszerekre, valamint arra, hogy helyreállítsuk a kapcsolatot a szétszakított családok között” – közölte Laurent Corbaz, a Nemzetközi Vöröskereszt Európáért és Közép-Ázsiáért felelős vezetője.

Az ukrán hadsereg áprilisban indított offenzívát a szeparatisták ellen, akik részben helyiek, részben Oroszországban toborzott fegyveresek. A harcokban eddig több mint kétezren haltak meg, sokan közülük civilek. Donyeck megyében csak az elmúlt 24 órában több mint 30 civil veszítette életét.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!