2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Eltemették az uralkodót

,

2015. január 24., szombat 07:23, frissítve: szombat 11:14

Eltemették Rijádban Abdallah szaúdi királyt. Az uralkodó csütörtök éjjel hunyt el 91 éves korában. Méltatói szerint a király két évtizedig meghatározó szereplője volt a térségnek, és nagyon sokat tett annak stabilitásáért. Kritikusai viszont felróják neki, hogy Szaúd-Arábia a gyakorlatban továbbra is egy ultrakonzervatív diktatúra, ahol nyilvános kivégzések és korbácsolások vannak.

Abdallah király fehér lepelbe burkolt holttestét vitték be férfiak egy hordágyon egy rijádi mecsetbe. Nem sokkal később a hordágyat a földre helyezik, a gyászoló tömeg sorfala elé. A világ egyik leggazdagabb emberét egy jelöletlen sírba helyezik egy köztemetőben, követve az ultrakonzervatív muszlim szokásokat. A 91 éves uralkodó csütörtök éjjel hunyt el, néhány héttel azután, hogy tüdőgyulladás miatt kórházba szállították.

Abdallah több mint két évtizedig volt meghatározó alakja a szaúdi politikának, a trónt hivatalosan fivére halála után, 2005-ben vette át. A király az Egyesült Államok egyik legfontosabb térségbeli szövetségese volt, támogatta például az al-Kaida terrorszervezettel szembeni harcot. „Abdallah király olyan volt az arab és a muszlim világ számára, mint egy apa. Nagyon sokat tett a stabilitásáért, az arab országok közötti együttműködés fejlesztéséért. Közreműködő szerepet játszott az arab–izraeli konfliktus, az arab-palesztin viszály lezárására és a béke megteremtésére tett erőfeszítésekben, gondoljunk csak a 2002-es arab kezdeményezésekre” – mondta az Arab Liga vezetője.

Kritikusai szerint uralkodása alatt Szaúd-Arábia ultrakonzervatív állam maradt, ahol az emberi jogok súlyosan sérülnek. Rendszeresek a nyilvános kivégzések – a héten egy nőt fejeztek le az utcán a hatóságok gyilkosság vádjával. Nemrég pedig tíz év börtönre és ezer korbácsütésre ítéltek egy bloggert, mert honlapot indított a vallás szerepének megvitatására, és ennek során állítólag megsértette az iszlámot.

Abdallah uralkodása alatt csak kisebb reformok indultak el: például engedélyezték a nőknek, hogy – szigorú feltételekkel – autót vezessenek. Pártok azonban továbbra sem működhetnek az országban, így valódi választások sincsenek.

Az uralkodó halálával a trón 79 éves fivérére száll, aki az eddigi politika folytatását ígéri.

Emelkedni kezdett az olaj ára

A szaúdi király halálhírére emelkedett az olajár – a Hír TV-nek nyilatkozó szakértő azonban ezt átmeneti hatásnak tartja. Az olajpiaci bizonytalanságot az okozza, hogy az új szaúdi uralkodó több fontos miniszteri posztra is új embereket nevezhet ki, és az sem kizárt, hogy változik az ország árpolitikája. Szaúd-Arábia jelenleg a világ legnagyobb olajkitermelője és exportálója.

– Úgy tűnik, hogy beállt az olaj ára 50 dollár alatti szintekre, és arra vár mindenki, hogy kiderüljön, a nagytermelők hogyan bírják. Sokan vannak, akiknek ezen az árszinten már nem éri meg az olaj kitermelése, úgyhogy néhány hónapon belül itt változás lehet. Viszont rövid távon ilyen apróbb hírek mozgathatják a jegyzéseket – vélekedett Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház elemzője.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!