2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - Körhinta

Következik:

Híradó 18:30

Mégis közeledik Ukrajna az EU felé?

2013. december 3., kedd 08:15, frissítve: kedd 14:45

Újraindulhatnak a tárgyalások az Európai Unió és Ukrajna közti társulásról. Viktor Janukovics ukrán elnök és José Manuel Barosso erről telefonon egyeztetett. A demonstrációk reggel is folytatódtak, az ukrán parlament épületét többszörös rendőrkordonnal védik. A képviselők ma szavaznak a kormány elleni bizalmatlansági indítványról.

A demonstrálók a kormány elleni bizalmatlansági indítvány támogatásáért vonultak fel. Az ellenzék kezdeményezéséről a parlament ma voksol, de a kormánytöbbség várhatóan leszavazza majd. Az országgyűlésben is feszült a helyzet, kisebb dulakodással kezdődött az ülés.

Az ukrán elnök hétfő este telefonon beszélt Jose Manuel Barroso uniós bizottsági elnökkel, akivel megállapodott, hogy alacsonyabb szinten újrakezdik a párbeszédet a társulási szerződésről szóló kérdésekben. Az ukrán elnök ezután tévéinterjút adott, ahol a törvények betartására szólította fel a tüntetőket és a gyakran brutálisan fellépő rendőröket, az ellenzéket pedig burkoltan megfenyegette. „Azoknak a politikusoknak az esetében, akik részt vesznek mindebben, úgy vélem, hogy a helyzet radikalizálása csak negatív következményekkel járhat. A polgári elégedetlenség szélsőséges célokra történő használata mindig olyan hiba, amelyért valakinek viselnie kell a politikai felelősséget.”

Közben Vlagyimir Putyin megvédte kijevi szövetségeseit. Az orosz elnök szerint program kezdődött Ukrajnában a kormány ellen. „Az ellenzék arra törekszik, hogy megingassa a jelenlegi – és aláhúznám – legitim kormányt. Tovább mennék: ami most történik, az egyáltalán nem forradalom, hanem egy jól előkészített tiltakozás, amely nem a mának szól, hanem a 2015-ös választási kampányt érinti” – vélekedett Putyin.

Az ukrán vezetés további szövetségeseket is keres: Viktor Janukovics a tüntetések ellenére sem halasztja el kínai útját. Az ukrán elnök azért utazik Pekingbe, hogy kölcsönöket szerezzen és ösztönözze a kínaiak ukrajnai beruházásait. Janukovics egyúttal ezzel azt is demonstrálni akarja, hogy nyugodtan elutazhat, mert az ellenőrzés nem csúszott ki a kormány kezéből.

Ez más mint a narancsos forradalom

A mostani ukrajnai tüntetések alapvetően a diákok megmozdulásából indultak ki, ezért nem állíthatók teljesen párhuzamba a 2004-es narancsos forradalommal, mondta el a Hír TV-nek Bayer Mihály. Magyarország kijevi nagykövete szerint a mostani megmozdulások azért újszerűek, mert a diákok mellé politikusok is odaálltak, a követelések között pedig megjelentek a politikai kívánságok is.

„A narancsos forradalom egy más időszak más eseménye volt, mint most, és nem is biztos, hogy mindenben azonosak, hiszen most az egész mozgalom alapvetően a diákok megmozdulásából indult ki, és attól vált tömegessé, hogy a korábbi tüntetések kisebb mértékűek voltak itt az országban is” – mondta Bayer Mihály.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!