2024. 05. 13. Hétfő Szervác, Imola napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Amerika végül mégis elkerüli az államcsődöt

2013. október 16., szerda 18:24, frissítve: csütörtök 07:36

Elkerüli az államcsődöt az Egyesült Államok, a kormányzó demokraták és az ellenzéki republikánusok megegyeztek az adósságplafon emeléséről, és a szövetségi kormányzati intézmények működtetésére is lesz újra pénz.

Elkerüli az államcsődöt az Egyesült Államok, a kormányzó demokraták és az ellenzéki republikánusok megegyeztek az adósságplafon emeléséről, és a szövetségi kormányzati intézmények működtetésére is lesz újra pénz. Elemzők szerint Obama elnök sikere, hogy a paktum a republikánusok által bírált egészségügyi reformtörvényt nem írja át. A Kongresszus december közepéig hosszútávú javaslatot dolgoz ki a kiadások csökkentésére és az adópolitikára.

Az Egyesült Államok adóssága meghaladja a 16,7 milliárd dolláros adósságplafont, amelynek megemeléséről hetek óta nem tudtak megegyezni a demokraták és a republikánusok. A csütörtöki határidő előtt mégis megkötötték az alkut. A Szenátus demokrata többségének vezetője történelminek nevezte a paktumot.

– Egész héten Washingtonon volt a világ szeme, amely egy történelmi kétpárti egyezség szemtanúja lehetett a kongresszusban, hogy újra megnyithassuk a kormányt, és elkerüljük a csődöt. A ma kötött kompromisszum olyan stabilitást biztosít országunk gazdaságának, amelyre nagy szüksége van. Sosem könnyű két félnek konszenzusra jutnia. Nagyon nehéz. Néha nehezebb, mint máskor, és ezúttal nagyon nehéz volt – fogalmazott Harry Reid, a szenátusi demokrata többségének vezetője.

Az adósságplafont megemelik, az ideiglenes költségvetés pedig január közepéig fedezi a szövetségi kormány kiadásait, így újraindulhat az államigazgatás.

– Ma azt reméltük, hogy elkerüljük a fizetésképtelenséget és megvédjük a történelmi kiadáscsökkentést, amelyet a költségvetési ellenőrző törvénnyel elértünk. Most a republikánusokon a sor, hogy egyesítsék erőiket más fontos célok érdekében – mondta Mitch McConnell, a szenátus republikánus kisebbségének vezetője.

A Fehér Ház üdvözölte a megállapodást. „Az elnök szerint a kétpárti egyezség lehetővé teszi, hogy a kormány újra működhessen, és megszabadítsa a gazdasági katasztrófa fenyegetésétől, amely már eddig is ártott a középosztálynak, az amerikai vállalkozásoknak, és országunk gazdasági helyzetének – nyilatkozta a Fehér Ház szóvivője. – Az elnök köszönetet mond a pártok vezetőinek, hogy megkötötték ezt az egyezséget, és sürgeti a kongresszust, hogy késlekedés nélkül cselekedjen, hogy a kormányzati leállásnak véget vethessünk” – tette hozzá Jay Carney.

A javaslatot a törvényhozás mindkét házának el kell fogadnia. A képviselőházban az ellenzéki republikánusok, a szenátusban a demokraták vannak többségben.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!