2023. 11. 29. Szerda Taksony napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:50

Megállapodtak a rezsicsökkentés folytatásáról

2013. április 22., hétfő 18:29, frissítve: hétfő 08:02

A tavaly áprilisi árakhoz igazodhat a szemétszállítási díjak július elsejétől esedékes csökkentése. A parlament megszavazta azt módosítást, ami alapján az akkor megállapított ár legfeljebb 4,2 százalékkal megemelt összegének 90 százalékát kérhetnék el a szolgáltatásért. Az illetékes minisztérium államtitkára szerint a rezsicsökkentés felül áll a pártpolitikán. A kormánypártok megállapodtak a rezsicsökkentés folytatásáról: tíz százalékkal csökkentik a palackos gáz és a szippantás árát, a kéményseprés díjánál pedig legalább 20 százalékos csökkentést szeretnének elérni.

– A ránk nehezedő teljesen egyértelmű külföldi és belföldi nyomás ellenére folytatni kívánjuk a rezsicsökkentést – ezt mondta a parlamentben tartott frakcióülés után Rogán Antal, amelyen részt vett a miniszterelnök is.

Év elején a gáz, a villany és a távhő ára csökkent 10 százalékkal. Júliustól a víz és a szemétszállítás lesz olcsóbb. Rogán Antal szerint a sort a gázpalackok, a szippantás és a kéményseprés díjának csökkentésével folytatják. Most dolgozzák ki a javaslatokat.

Kedvező gazdasági hatások

A rezsicsökkentésnek kedvező gazdasági hatásai is vannak – ezt mondta a területért felelős fideszes politikus. Németh Szilárd szerint a rezsicsökkentés egy nagyon komoly inflációs esést hozott magával.

Több mint 40 ezer forintos megtakarítás

A közüzemi díjak mérséklése a parlamentben is téma volt. A fejlesztési tárca államtitkára azt mondta: egy átlagos társaságházi lakásnál egy év alatt több mint 40 ezer forintos lesz a megtakarítás. „Amikor a magyar családok érdekeit mindennél fontosabbnak ítélve a rezsidíjcsökkentést első helyre tettük, akkor a szakmai végrehajtás során természetesen messzemenően figyelembe vesszük a megbízható, biztonságos, hosszú távon kiszámítható szolgáltatást” – mondta Fónagy János.

Az MSZP rálicitált a kormányra

A szocialisták rálicitáltak a kormányra: azt szeretnék, ha az átlagfogyasztóknak 15 százalékkal csökkenne a rezsije.

– Az MSZP is kiáll a rezsicsökkentés mellett, csak kevésnek tartja azt és igazságtalannak, ahhoz képest, hogy a több száz négyzetméteres lakást fűtők is 10 százalék kedvezményt kapnak, meg az 50 négyzetméteresben lakók is, továbbá ahhoz képest, amennyivel Európában csökkennek az energiaárak – mondta Józsa István MSZP-s országgyűlési képviselő.

Arról egyelőre nincs döntés, hogy az önkormányzati tulajdonú víz- és szemétszállítási cégeket hogyan kárpótolják a kieső bevételeikért.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!