2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:35

Még mindig semmi hír a 239 utasról

2014. március 12., szerda 11:12, frissítve: szerda 21:52

Ötödik napja nem találják a Malájzia és Vietnám között eltűnt maláj utasszállító repülőgépet. A malajziai hadsereg tegnap még azt közölte, hogy egyik radarja a Malaka-szoros közelében észlelte a Boeing 777-es utasszállítót. Ezt az információt azonban később cáfolták. A járat kutatásába már beszálltak a japán gépek is. Az utasszállítót a Maláj-félsziget nyugati oldalán is keresik.

A felderítő repülőgépek és mentőhajók már ötödik napja keresik a titokzatos körülmények között eltűnt malájziai utasszállító gépet, továbbra is eredmény nélkül. „Amikor ezen az óriási vízfelületen próbálsz valamit megtalálni, az nagy feladat még akkor is, ha egy hatalmas Boeing 777-esről van szó. De soha, soha nem szabad feladnunk a reményt” – hangsúlyozta a malajziai közlekedési és védelmi miniszter.

Közben a malajziai légierő parancsnoka tagadta, hogy egy katonai radar észlelte a repülőgépet, amint az visszafordult, átrepült az ország fölött, és nyugatra, a Malaka-szoros felé vette útját. Így továbbra sincs megbízható információ arról, hogy hol tűnt el a repülő. Ami biztos, hogy a járat helyi idő szerint szombat hajnalban szállt fel Kuala Lumpurból, és Pekingbe tartott. A felszállás után egy-két órával vált elérhetetlenné a radarok számára, Malájzia és Vietnám között. A gépen 239-en voltak a személyzettel együtt.


Az utasok hozzátartozói egyre kétségbeesettebben várják a híreket: az egyik idős ausztrál házaspárnak például a fia ült a repülőn. „Nem tudjuk, mit fogunk csinálni. Nincs értelme odamenni, amikor fogalmuk sincs, hol lehet a repülő. Szóval, nem tehetünk mást, mint hogy vigasztaljuk egymást” – mondta George Burrows.

A repülő eltűnése azért is rejtély, mert a térségben nem voltak szélsőséges időjárási körülmények, a gép biztonságos, 10 kilométeres magasságban repült, a pilóták pedig nem adtak le vészjelzéseket. A hatóságok technikai hiba helyett emberi hibára gyanakodnak. Az egyik pilótáról például azt állította egy nő, hogy az egyik út közben behívta őt és egy másik hölgyismerősét a pilótafülkébe, ahol dohányoztak és beszélgettek annak ellenére, hogy ez szigorúan tilos. A Malaysia Airlines viszont közölte: nincs okuk feltételezni, hogy a személyzet bármilyen cselekedete okozta a gép eltűnését.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!