2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Sötétségben, fényben - Útközben Csender Leventével

Következik:

Híradó 12:00

Még közel nyolcvan holttestet keresnek

2014. július 31., csütörtök 17:21, frissítve: péntek 17:56

Újrakezdték a lelőtt maláj utasszállító roncsainak a vizsgálatát Kelet-Ukrajnában. Az ausztrál külügyminiszter szerint még mindig legalább 80 áldozat holtteste van a helyszínen. A vizsgálat idejére az ukrán hadsereg tűzszünetet ígér. A parlament ma 750 millió dollárral növelte a hadsereg kiadásait. A forrásbővítést egy hete még leszavazták, mert Ukrajna csődközelben van, most viszont elfogadták a javaslatot, így a kormánynak nem kell lemondania.

Egy hét után térhetnek vissza a szakértők a maláj utasszállító roncsaihoz, és most már fegyveresek védik őket. A frontvonal 10 kilométerre van a roncsoktól, de az ukrán hadsereg azt ígéri: nem indítják újra az offenzívát, amíg a roncs vizsgálata befejeződik. Ezt az ENSZ kérte az ukránoktól, miután kiderült, hogy múlt héten 298 holttestnél sokkal kevesebb érkezett Hollandiába. „A törvényszéki orvosszakértők szerint még mindig legalább nyolcvan holttest lehet a helyszínen. Hollandia és Ausztrália ezért eltökélt, hogy most mindenképp visszatérünk a helyszínre és összegyűjtünk minden maradványt, bizonyítékot, hogy az áldozatoknak megadhassuk a végső tisztességet” – mondta Kijevben az ausztrál külügyminiszter.

Az átmeneti tűzszünet alatt az ukrán kormány is rendezheti a sorait. A katonai kiadások növelése miatt a múlt héten két verekedés is volt a parlamentben. A kormány akkor lemondott, mert a képviselők nem szavazták meg a hadsereg pluszpénzét. Az államfő, Petro Porosenko azóta egyeztet a parlamenti pártokkal, hogy ne legyen előre hozott választás. A parlament egy hét után elfogadta, hogy kormány a helyén maradjon. „Nem akarom titkolni, hogy örülök a parlament megegyezésének. Elfogadjuk, hogy szükség lesz előre hozott választásra, az ukrán emberek 80 százaléka ezt akarja. De meg kell őrizni az ország működőképességét, ezért szükség van kormányra” – mondta az államfő.


Ukrajnát tavasszal az IMF 17 milliárd dolláros hitele mentette meg a csődtől. A nyugdíjak és a közalkalmazotti bérek csökkentek, miközben a rezsiköltség a duplájára nőtt. A hadsereg ehhez képest most 750 millió dollár pluszpénzt kap. „A nemzetközi gazdaságban ma két hír van. Argentína csődbe ment, Ukrajna pedig nem ment csődbe, és meg fogjuk akadályozni azt is, hogy a jövőben csődbe menjünk” – ígérte az ukrán miniszterelnök.

Az átmeneti tűzszünettel párhuzamosan Ukrajna, Oroszország és az EU képviselői fehérorosz közvetítéssel tárgyalnak a békéről Minszkben.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!