2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Körhinta 19:10

Medvegyev közös gazdasági teret akar az unióval

2013. január 24., csütörtök 10:06, frissítve: péntek 09:08

Szorosabb gazdasági együttműködést szeretne az Európai Unióval az orosz kormányfő. Dmitrij Medvegyev erről a davosi világgazdasági fórum második napján beszélt. A svájci Alpokban tartott ötnapos konferencián a globális üzleti és politikai elit képviselői vitatják meg a globális gazdaság problémáit.

Idén sincs túl sok oka az optimizmusra a svájci Davosban összegyűlt üzleti és politikai vezetőknek. Bár a legrosszabbat, az euroövezet összeomlását tavaly sikerült elkerülni, a világ legerősebb gazdasági központjai közül kettőben, az eurozónában és Japánban is válság van, és Amerikában is ez fenyeget, ha a Kongresszus nem tud megállapodni az adósságcsökkentésről.

„A legnagyobb kockázatot most az jelenti, hogy kiújulhatnak az euroövezet pénzügyi problémái, amely újra bizalmatlanságot szülne” – közölte John Lipsky, a John Hopkins Egyetem közgazdásza.

A politikai vezetők közül elsőként az orosz kormányfő szólalt fel. Ő is a világgazdaság instabil helyzete miatt aggódott, és arról is beszélt, hogy szeretné szorosabbra fűzni országa gazdasági kapcsolatait Európával.

„Nagyon szoros együttműködést ajánlunk az Európai Uniónak – mondta az orosz kormányfő. – Be kellene vezetni a vízummentességet, és létre kellene hozni egy közös gazdasági teret, amely egy az Atlanti-óceántól a Csendes-óceánig terjedő közös piac alapja lehetne” – fogalmazott Medvegyev.

Sokan attól tartanak, hogy a világgazdaság jelenlegi motorja, a kínai gazdaság is lelassulhat idén. A félelmekre viszont napokkal a találkozó előtt cáfolt rá a pekingi vezetés, amely közölte, hogy tavaly a várnál fél százalékkal gyorsabb volt a kínai GDP növekedés.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!