2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 06:00

Meddig húzza még a baloldal?

2014. augusztus 3., vasárnap 21:00, frissítve: hétfő 08:09

Sem a főpolgármester személyéről, sem kilenc kerületről nem tudtak eddig megegyezni a baloldali kispártok. Az MSZP, a DK és az Együtt–PM hétfőn folytatja a tárgyalásokat, viszont az a felmérés, amely a budapestieket kérdezi a főpolgármester személyéről, csak szerdára készül el.

Az európai parlamenti választás óta keresik a baloldali kispártok közös főpolgármester-jelöltjüket. Az MSZP, a DK és az Együtt–PM már több egyeztetésen van túl. „Szerintem minden adott, hogy hétfő estig végleges megállapodás szülessen önkormányzati, budapesti ügyekben ezt a három felet illetően” – mondta Szigetvári Viktor, az Együtt–PM társelnöke.

Az MSZP már az országgyűlési képviselőválasztás előtt megnevezte jelöltjének a korábbi főpolgármester-helyettest, Horváth Csabát. A többi tárgyalópartnernek is megvannak a favoritjai, de nevekről nem voltak hajlandóak beszélni. „Önök is nagyon jól tudják, hogy 2009-ben egyszer már a baloldal elkövette azt a hibát, hogy nagyon fontos politikai tisztségről, ez akkor a miniszterelnök, az új miniszterelnök jelölése volt, a nyilvánosság előtt folytatott vitát. Ez miniszterelnöki casting néven híresült el a magyar politikában-politológiában. Az okos politikus tanul más hibájából. Mi ezt a hibát nem követjük el még egyszer. Nyilvánosság előtt, amíg kész nincs a megállapodás, semmilyen nevet, semmilyen konstrukciót nem tudunk és nem is akarunk kommentálni” – hangsúlyozta Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció alelnöke.

De mégsem voltak annyira okosak. Előbb Magyar György ügyvéd, majd Katona Kálmán volt MDF-es politikus neve is felmerült, de a PM-es Karácsony Gergely is számíthatott a posztra. Volt, aki Bajnai Gordon volt miniszterelnököt látta volna szívesen a főváros élén, de ő nem vállalta a megmérettetést. Újabban Gyurcsány Ferenc befutójának számít a DK-hoz csatlakozott Balázsovits Lajos színész-rendező. A szocialisták fővárosi frakcióvezetője még pénteken elismerte, hogy eddig csak személyi kérdésekről folyt az alkudozás, és több kérdésben nem közeledtek az álláspontok a tárgyalásokon. „Itt 293 önkormányzati képviselőről, 23 polgármester, 1 főpolgármester és több önkormányzati listás mandátumról van szó, de ennél fontosabb, hogy mi mit kínálunk Budapestnek, vagy például Zugló népének, de ezekben a kérdésékben az elmúlt hetekben nem sikerült tárgyalni, és szőnyeg alá söpörtük. Mi azt szeretnénk, hogy a következő napokban a tartalmi kérdésekről is tudnánk a személy kérdések helyett beszélni” – mondta Horváth Csaba.

Horváth Csaba vasárnap a Távirati Irodának elmondta, hogy a főpolgármester-jelölt személyén kívül kilenc kerületben nincs megegyezés. Hozzátette: jövő hét közepére elkészülhet a főpolgármester-jelöltekről szóló fővárosi közvélemény-kutatás, amelynek célja a közös ellenzéki jelölt kiválasztása. A szocialista politikus korábban kijelentette, visszalépne egy alkalmas jelölt javára, de sajtóinformációk szerint Horváth Balázsovits miatt nem mondana le a jelöltségről. Nemcsak a tárgyalások folytatódnak, hanem a gyűlöletkampány is. A szocialisták a Ron Werber-i hagyományokat követő negatív plakátkampánnyal készülnek az önkormányzati választásra, várhatóan a Fideszes kormányzati és az önkormányzati vezetőket támadják majd.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!