2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Budapest retró 2. 03:00

Azonnali tűzszünetre szólították Izraelt és a Hamaszt

2014. augusztus 9., szombat 20:54, frissítve: vasárnap 14:55

Azonnali tűzszünetre szólította fel a német, a francia és a brit külügyminiszter Izraelt, illetve a Hamaszt. A három európai nagyhatalom szerint aggasztó, hogy kiújultak a harcok a palesztinok lakta Gázai övezetben. Az izraeli légicsapások újabb áldozatokat követeltek. Az ENSZ menekültügyi szervezete közölte, hogy már csaknem negyedmillió civil keres menedéket a világszervezet gázai iskoláiban. Az ENSZ szerint Izraelnek fel kellene oldania az övezet blokádját.

Az izraeli hadsereg szombatra virradóra három mecsetet bombázott le, az egyik templomban hárman vesztették életüket. Két másik palesztin akkor halt meg, amikor motorbiciklijüket találat érte.

„Az izraeliek telefonon szóltak, hogy öt percünk van elmenekülni. Gyorsan evakuáltunk mindenkit a házból, és elmentünk. Most láthatja, hogy mennyire lerombolták a házat és a környező épületeket” – mondta egy helyi lakos. Egy másik gázai településen egy palesztin család három civil tagját temették el, velük szintén izraeli támadás végzett. A gyászolók Allahot éltetve vitték a holttesteket.

Jemenben tízezrek vonultak az utcára, hogy kifejezzék szolidaritásukat a palesztinokkal. „Gázai testvéreinket blokád alatt tartják és megalázzák a cionisták, kollaboráns arab testvéreink segítségével. Üzenjük az arab rezsimeknek, különösen egyiptomi testvéreinknek, hogy nyissák meg a gázai határátkelőket” – mondta egy tüntető.

Közben Izraelt újabb jogvédő szervezet bírálta, amiért lebombázta Gáza egyetlen erőművét. A palesztinok nehezebben jutnak vízhez és élelemhez. A Human Rights Watch szerint ha bebizonyosodik a szándékosság, az háborús bűnnek minősül. Izrael azt állítja, hogy az erőművet véletlen találat érte.

Izraelben a határ közelében fekvő Askelón lakói a tengerparton múlatják az időt. A Hamasz rakétáitól a Vaskupolának nevezett, amerikai segítséggel készült izraeli légvédelmi rendszer megvédi őket. „Továbbra is úgy kell élni az életünket, ahogy eddig tettük. Nem bújhatunk el mindig az otthonunkba, folytatni kell a normál életünket” – mondja egy izraeli lakos.

A háború pénteken, a háromnapos tűzszünet lejárta után kezdődött újra. Izrael és a Hamasz ezúttal sem tudott megegyezni a tartós fegyvernyugvás feltételeiről. Izrael a gázai övezet demilitarizálását, a Hamasz pedig az évek óta tartó blokád feloldását és a palesztin foglyok szabadon bocsátását követeli.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!