2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Másodfokúra emelték a riasztási szintet

2015. január 25., vasárnap 15:05, frissítve: vasárnap 17:00

Továbbra is három dunántúli megyében van másodfokú riasztás a hófúvások miatt. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyében a viharos szél ugyanis magas hótorlaszokat emelt.

Most már nem csak a Dunántúlon havazik, a középső országrészben is számítani kell csapadékra, így a fővárosban is. Az előrejelzés szerint 5 centiméter hó hullhat. A rendőrség óvatosságot és fokozott figyelmet kér az autósoktól a megváltozott útviszonyok miatt. Közleményükben azt írják, fontos, hogy a járművezetők alkalmazkodjanak a csúszós utakhoz és a romló látási viszonyokhoz.

A 13-as út a folyamatos tisztítás és takarítás ellenére nehezen járható a hóátfúvások miatt. A Kisbér és az M1-es autópálya közötti 25-30 kilométeres szakaszt a rendőrség lezárta, egyedül a Kisigmándon és Nagyigmándon lakókat engedik ráhajtani az érintett szakaszra – számolt be a Hír TV munkatársa délután 3 órakor a helyszínről.

A közútkezelő több száz munkagéppel dolgozik. „A Dunántúlon valamennyi mérnökségünk valamennyi munkagépe folyamatos rotációban dolgozik. A legtöbb feladatunk Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyében van. Sajnos ki kell emelni, hogy most a legrosszabb a helyzet Komárom-Esztergom megyében, itt az 1-es és 13-as főúton is vannak olyan szakaszok, amelyeket egyelőre le kellett zárnunk a tisztítási munkák idejére, nehézgépjárművel, személygépjárművel sem jól járhatóak, illetve azt is ki kell emelni, hogy elsősorban Veszprém és Komárom-Esztergom megyében nagyon sok olyan helyszín van, ahol a jelentős viharos széllökés és a jelentős mennyiségben hullott friss hó hatására komolyabb hófúvásos szakaszok alakultak ki” – tájékoztatott Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Zrt. szóvivője.

Pápán és környékén több út járhatatlanná vált a hótorlaszok miatt, korábban több busz is elakadt, elzárt település ugyanakkor nincs Veszprém megyében. Pápa és Nagygyimót között a katasztrófavédelem munkatársai szabadítottak ki két menetrend szerinti autóbuszt – utasok nem voltak a járműveken. Zalahalász közelében pedig a tapolcai tűzoltóknak kellett segíteniük egy elakadt személygépkocsin.

A Veszprém megyei katasztrófavédelem szóvivőjének elmondása szerint reggelhez képest kezd normalizálódni a megyei közlekedés, de továbbra is narancssárga riasztás van érvényben a térségben. A viharos erejű szél hótorlaszokat emelt, ezért több alsóbbrendű út is járhatatlan, néhány útszakaszra pedig még mindig nem hajthatnak fel a 7,5 tonnánál nehezebb gépjárművek. Elzárt település továbbra nincs. A katasztrófavédelem arra kéri az utazni szándékozókat, hogy indulás előtt tájékozódjanak a megyei hivatal honlapján.

„A kialakult helyzet miatt a rendőrség korlátozta a 7,5 tonnát meghaladó gépjárművek mozgását több útvonalon: a 82-es úton Veszprém és Varsány között, a 83-as úton Városlőd és Pápa között, valamint a 77-es úton Veszprémből Tapolcára. Két útzárás van érvényben, a 83-as Pápa és Gyimód között, valamint a 7310-es Zalahalász és Nyirád között” – fogalmazott Csépányi-Barczi Petra.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!