2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Más szocialista politikusok is kaphattak hamis útlevelet Welsztől

2014. március 14., péntek 12:00, frissítve: szerda 07:13

Ötszáz magyarnak szerezhetett útlevelet Welsz Tamás – a Népszabadság szerint. A napilap az Interpol által is körözött férfiről ismerőseire hivatkozva azt írja: a több száz okmányt jórészt adózatlan jövedelmük eltüntetéséhez használták a megrendelők. A Hír TV információi szerint Simon Gábor mellett más szocialista politikus is kaphatott tőle útlevelet.

Bissau-Guinea egy alig másfél milliós nyugat-afrikai ország. Elnöki köztársaságként működik, és a Föld legszegényebb országai között tartják számon. A Blikk információi szerint Simon Gábor, az MSZP előzetes letartóztatásba helyezett volt elnökhelyettesének hamis útlevelébe egyenesen az egyik ottani elnöki palotát írták be lakcímként. Az okmánnyal információink szerint számlát is nyitottak Budapesten a MagNet Bankban, amelyen 75 millió forintnyi devizát találtak az ügyészségi nyomozók.

Simon Gábornak sajtóinformációk szerint Welsz Tamás szerezhette az útlevelet. A Magyarországon Akkreditált Tiszteletbeli Konzuli Testület korábbi elnökének tudomása szerint az Interpol által is körözött férfi nem volt konzul, de autókkal és okmányokkal is üzletelt. „Pontosan tudtuk, hogy a Budapest utcáin cirkáló luxusautók egy része, amelyek bissau-guineai rendszámot hordtak, Welsz Tamáson keresztül kerültek az országba. Erre vonatkozóan rengeteg – természetesen nem hivatalos – információ keringett ebben a körben. Azzal kapcsolatban, hogy egyébként útlevelekkel üzletelt, vagy útlevelekhez juttatott hozzá magánszemélyeket, tulajdonképen semmiféle kétség nem merült fel – legalábbis az Afrikával foglalkozók körében –, pontosan tudtuk, hogy ő a bissau-guineai forrás ebben az értelemben” – mondta Suha György.

A Hír TV úgy tudja, nem Simon Gábor volt az egyetlen szocialista politikus, akinek Welsz Tamás afrikai útlevelet szerezhetett. A Gyurcsány-kormány volt pénzügyminisztere azt állítja, hogy nincs hamis okmánya. „Én ezt az embert nem ismerem, ezzel az emberrel én soha nem találkoztam, ez az ember nekem ajánlatot nem tett, de nem ez a fontos. Nekem nincs olyan ügyem, ami miatt nekem egyáltalán kellene, érdemes lenne, felmerült volna az én fejemben, vagy más, hozzám közelálló személy fejében, hogy nekem más útlevéllel kellene rendelkeznem, mint a Magyar Köztársaság útlevelével” – mondta Veres János.

Simon Gábor adócsalási és okirat-hamisítási ügyéről Veres János nem akart nyilatkozni a Hír TV-nek.

Hamis útlevéllel akart kibújni a volt szocialista alpolgármester

Egy másik volt szocialista politikus, Fürst György már 2009 végén egy közép-afrikai köztársaságbeli diplomata útlevéllel akart kibújni a terézvárosi ingatlanpanama-ügy alól, de diplomáciai mentességet nem kapott. A VI. kerület volt szocialista alpolgármestere jelenleg is különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt áll bíróság előtt, több más ingatlanügyben pedig nyomoznak ellene. Fürst ugyanúgy a Baloldali Ifjúsági Társulásban kezdett politizálni, ahogy Simon Gábor. Ráadásul Simon Gábor is ugyanazt az ügyvédet kérte fel a védőjének, akit évekkel korábban Fürst.

Újabb gyanúsítottak
Közben újabb személyeket gyanúsítottak meg a Simon-ügyben. Bővebben>>>

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!