2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Martonyi: Módosult a szöveg, de ettől még nem értünk egyet

2013. június 14., péntek 17:57, frissítve: szombat 13:57

Jelentős változtatást sikerült Magyarországnak elérnie a Velencei Bizottság tervezetének szövegén, amely a negyedik alaptörvény-módosítással foglalkozik, de ez nem jelenti azt, hogy Magyarország egyetértene az abban foglaltakkal – mondta Martonyi János Velencében. A külügyminiszter kiemelte: a kormány álláspontja továbbra is az, hogy Magyarországon stabil a demokrácia és a jogállam, elkötelezettek az alapvető európai értékek és normák mellett, mindazonáltal készek folytatni a párbeszédet a magyarországi helyzetről.

„Nem tudom azt állítani, hogy ebben a jelentésben nem érvényesülnek politikai prekoncepciók. Érvényesülnek. Ezért is nem értünk egyet” – ezt Martonyi János mondta a Velencei Bizottság előtt. Szakmai helyett az európai baloldal politikai szempontjai érvényesülnek a Velencei Bizottságban a magyar külügyminiszter szerint. Az alkotmányjogi testület jelentése Magyarországról egy hete szivárgott ki. Azóta a magyar kormány írásban is reagált, a külügyminiszter pedig személyesen jött el Velencébe, hogy az Európa Tanács alkotmányjogi testületének a véleményére reagáljon. Martonyi János szerint sikerült kompromisszumokat elérni. „Néhány tekintetben a következtetést is módosították. Már nem az szerepel a tervezetben, hogy a törvényhozás felülírta, felülbírálta az Alkotmánybíróság döntéseit. Az lett a szöveghasználat, hogy a magyar törvényhozás »reagált« az Alkotmánybíróság döntéseire, gondolok itt az egyházi törvényre, a hajléktalanokra vonatkozó szabályozásra, vagy a diákok pénzügyi támogatására” – mondta a külügyminiszter.

A Velencei Bizottság jelentése továbbra is bírálja a magyar kormányt. A testület szerint veszélyben van a magyar alkotmányos demokrácia. Martonyi szerint a Velencei Bizottság politikailag elfogult. „Öt-hat kérdésben a megítélésünk szerint javult a szöveg, de mindez természetesen nem jelenti azt, hogy a véleménnyel egyetértünk.”

„Diákok helyett az országokat oktatják”

A Hír TV helyszíni tudósítója elmondta: a Velencei Bizottság székháza a város szívében van. Ez Velence második legrégibb iskolája, az 1300-as években építették. Diákok helyett azonban inkább már az országokat oktatják itt. Demokrácia a törvény erejével. Ez a bizottság szlogenje és azt remélik, hogy a törvények Magyarországon is megváltoznak.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!