2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:10

Marad a legmagasabb szintű terrorkészültség

2015. január 10., szombat 15:26, frissítve: szombat 20:06

Még hetekig fenntartják a terrorkészültség legmagasabb szintjét Párizsban és környékén. Franciaország többi részén pedig tovább szigorítják a készültséghez kapcsolódó különleges intézkedéseket. A francia belügyminiszter ezt a kormány válságtanácskozása után jelentette be, amelyet a héten történt terrortámadások miatt tartottak. Bernard Cazeneuve szerint a francia hatóságok mindent megtesznek, hogy szavatolják a résztvevők biztonságát az áldozatok emlékére rendezendő vasárnapi párizsi meneten. Az eseményre több mint egymillió embert várnak, a francia elnök mellett több európai vezető is részt vesz rajta – köztük Orbán Viktor miniszterelnök is.

Kommandósok végeztek a párizsi túszejtővel, aki pénteken egy kóser termékeket forgalmazó áruházban ejtett túszokat. Előző nap ő lőtt agyon egy rendőrnőt a francia fővárosban. A hatóságok szerint a rendőrgyilkosságban a férfi élettársa is bűnrészes volt – a nő továbbra is szökésben van. A párizsi zsidó rádió főszerkesztője úgy tudja, hogy a muszlim férfi négy túszt még azelőtt kivégzett, hogy a bevetési egység az üzlethez érkezett. „Ez az elején történt. Amikor a terrorista belépett a boltba, tüzelni kezdett, és lelőtte a négy személyt. Most tudtam meg, hogy az egyik áldozat egy tunéziai diák volt” – közölte Michel Zerbib.

A környékbeliek egyszerre rettegnek és gyászolnak. „Minden nap ott vásárolok. Még előző nap is ott vásároltunk. Nagyon jól ismerjük őket, az ottaniakat, és minden nap oda megyünk, ott vásárolunk... Ez most nagyon-nagyon nehéz... A békének kell győzedelmeskednie. Ezeknek a mészárlásoknak véget kell érniük. Csak ennyit tudok mondani magának, mert egész éjjel nem aludtam. Nagyon fáradt vagyok” – nyilatkozta egy párizsi nyugdíjas.

A párizsi túszejtő ugyanannak az iszlamista sejtnek volt a tagja, mint a Charlie Hebdo elleni merénylet elkövetői: egyikükkel 2005-ben együtt ült a börtönben, a rácsok mögött egy muszlim hitszónoktól kaptak ideológiai kiképzést. A túszejtő halála előtt nem sokkal interjút adott egy francia csatornának, közölve, hogy az akciót összehangolta a szatirikus újság szerkesztősége elleni támadással.

Pénteken a 12 halálos áldozatot követelő vérengzés elkövetőivel is végeztek a kommandósok: a két iszlamista egy Párizs környéki kisváros nyomdájában barikádozta el magát. Az egyenruhások tűzharcban ölték meg őket. Haláluk előtt ők is interjút adtak – ebből kiderül, az al-Kaida jemeni szárnya áll a Charlie Hebdónál történt merénylet mögött: „Mi Mohamed próféta védelmezői vagyunk. Engem, Chérif Kouachit a jemeni al-Kaida küldött. Ők pénzeltek engem” – mondta Chérif Kouachi.

A jemeni al-Kaida egyik vallási vezetője további merényletekkel fenyegetőzött. Azt üzente, hogy a franciák addig nem lesznek biztonságban, amíg Allah és hívei ellen harcolnak. A francia kormány szombati válságülése után a belügyminiszter bejelentette: hetekig marad a kiemelt terrorkészültség lesz az országban.

„A jelenlegi helyzet kockázatokkal teli. Ezért fontos, hogy a következő hetekben megerősítsük a biztonsági intézkedéseket, amelyeket korábban fokoztunk Párizs régiójában, és amelyek az ország többi részében is érvényesek. Fenntartjuk az összes erőforrás mozgósítását, és még jobban megerősítjük őket, hogy szavatoljuk egyes intézmények és vallási helyszínek biztonságát” – hangsúlyozta Bernard Cazeneuve.

Orbán és Gyurcsány is részt vesz

Korábban Francois Hollande is fokozott óvatosságra intette a lakosságot. Az államfő is részt vesz a vasárnapra tervezett párizsi meneten, amelyet a francia pártok az áldozatok emlékére és a terrorizmus ellen szerveznek. A meneten Angela Merkel német kancellár és David Cameron brit kormányfő mellett Orbán Viktor magyar miniszterelnök is ott lesz.

Orbán Viktor mellett magyar ellenzéki politikusok is jelen lesznek a párizsi megemlékezésen. Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt, a Demokratikus Koalíció elnökét a budapesti francia nagykövet hívta meg. Schmuck Andor, a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának elnöke pedig a haladó baloldali mozgalmakat képviselő Progressive Alliance magyarországi tagszervezetének vezetőjeként utazik a francia fővárosba.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!