2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Mára befejezték, szombaton folytatják a demonstrációt

2013. március 7., csütörtök 22:56, frissítve: péntek 07:42

Egész nap – magukat civileknek nevező – tüntetők demonstráltak az alaptörvény hétfőre tervezett újabb módosítása ellen a Fidesz Lendvay utcai székházánál. A több tucat fiatal délelőtt hatolt be a párt székházának udvarára. A kiérkező rendőrök egy tiltakozót előállítottak, de aztán elengedték, és utána már nem avatkoztak be, pedig a tüntetők több százezer forintos kárt is okoztak. A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint a demonstrációt az Együtt 2014 szervezte, a Bajnai-féle mozgalom ezt közleményben tagadta.

Több mint kilenc órája tiltakoznak az alaptörvény módosítása ellen – magukat civileknek nevező – demonstrálók a Fidesz Lendvay utcai székháza előtt. A több tucat tüntető délelőtt hatolt be a párt székházának udvarára. A kiérkező rendőrök egy tiltakozót előállítottak, de délután elengedték. A demonstrálók a többi közt azért tiltakoznak, mert szerintük az alkotmánymódosítás korlátozná az azonos nemű párok, valamint a hajléktalanok jogait. A tiltakozók emellett szót emeltek a hallgatói szerződés eltörléséért is. A helyszínen megjelent a Fidesz kommunikációs igazgatója is, aki rögtönzött sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: mindenki véleményét fontosnak tartják és meghallgatják, de a véleményszabadság nem egyenlő az erőszak szabadságával.


Tagad az Együtt 2014

Az Együtt 2014 tagadja, hogy érintett lenne a Lendvay utcai tüntetésben. A Bajnai Gordon-féle mozgalom közleményében az áll: sem a volt miniszterelnöknek, sem az általa képviselt szervezeteknek nincs közük a demonstrációhoz.

Ezzel félmilliós kárt okoztak

Később a tiltakozók közül többen is bejutottak a kormánypárt székházába. A Fidesz közleménye szerint a tüntetők tönkretettek egy ajtót és egy ablakot is betörtek, amivel félmillió forintos kárt okoztak – emellett fizikai erőszakot is alkalmaztak a székház dolgozóival szemben. A tüntetők részéről az a Rózsa Milán reagált, aki korábban a Milla március 15-ei rendezvényén is felszólalt, valamint részt vett a homoszexuálisok jogaiért rendezett budapesti felvonulás szervezésében is. A mostani tüntetésről – a Fidesz közleményével szemben – azt állította, hogy erőszakmentes. A Fidesz kommunikációs igazgatója és szóvivője délben süteménnyel és teával kínálta a demonstrálókat.

Békemenet szerveződött

Közben a Békemenet egyik szervezője ellentüntetést hirdetett a Lendvay utcába a legnagyobb közösségi portálon. Bencsik András az üzenetben úgy fogalmaz: a Fidesz székházát törvénytelenül vették blokád alá, ezért arra kéri a korábbi Békemenetek résztvevőit, hogy bátorítsák az épületben dolgozókat és fejezzék ki rokonszenvüket a kormánypárttal.

Már két erkélyt is elfoglaltak

A Hír Televízió helyszíni tudósítójának elmondása szerint míg kora délután az épület egyik erkélyét foglalták el a tüntetők, estére már egy másikat is. A kedélyek nem csillapodnak. Közel 150-en lehetnek a helyszínen. Tüntetők és ellentüntetők egymásnak is üzengetnek. A székházban politikusok is tartózkodtak, akik közül Pesti Imre és Szűcs Lajos is kijött anélkül, hogy bármelyik fél – tüntetők vagy ellentüntetők – megállították volna. Az épület minden ajtaját belülről négy-öt biztonsági őr vigyázza.

A rendőrség a két tábort sorfallal választotta el egymástól. De a székház tulajdonosa, a Fidesz nem kért rendőri intézkedést. Állításuk szerint azért nem, mert a 2006-os rendőri brutalitással szemben a jelenlegi kormány nem támogatja a véleményelnyomó rendőri beavatkozásokat.

Újabb terv

Egyesek szerint ad hoc jelleggel, míg mások szerint bejelentésre a tüntetők 21 óra körül rendőri felvezetéssel elindultak az Alkotmánybíróság elé. Mintegy kétszázan, fáklyákkal a kezükben vonulnak az úttesten, lezárva ezzel két sávot. Óriási dugó alakult ki. Az Ab előtt folytatják a tiltakozásukat. 22 órára megérkeztek az épület elé. A vonulás közben semmilyen atrocitás nem történt. A rendőrök végig a tömeggel haladtak, sőt többször is egyeztettek velük az útvonalról. Tették ezt annak ellenére, hogy – a rendőrök elmondása szerint – a tüntetők nem jelentették be előre ezt a megmozdulást. A Fidesz-székház elől induló mintegy kétszáz fős tömeg útközben négyszázra duzzadt – számolt be a helyszínről a Hír Televízió tudósítója. Útközben ugyanis többen csatlakoztak a demonstrálókhoz. Az Ab budai székháza előtt míg egyesek beszédeket tartanak, addig a többieket arra kérték, hogy üljenek le a lépcsőkre.

Véget ért

Rendbontás nélkül véget ért az alkotmánymódosítás ellen tüntetők spontán demonstrációja az Alkotmánybíróság épülete előtt. A tiltakozók a Lendvay utcától az Andrássy úton és a Lánchídon keresztül érkeztek a budai székház elé, útközben jelentős dugót okoztak. Az Alkotmánybíróság épülete előtt bejelentették: a demonstrációt szombaton folytatják.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!