2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Már két hajó vesztegel az Antarktisznál

2014. január 4., szombat 18:09, frissítve: hétfő 12:21

Már két hajó vesztegel a jég fogságában az Antarktisznál, miután az orosz expedíciós hajó kiszabadítására érkezett kínai hajót is körbevette a jég. Az orosz hajó utasait a kínai jégtörő helikopterével mentették ki.

Teljesen körbevette a jég a kínai jégtörőt az Antarktisznál. A Hósárkány egy orosz expedíciós hajó kiszabadítására érkezett a térségbe, de maga is a jég foglya lett. „Múlt éjjel közel került hozzánk egy ciklon, és erős szelet hozott, ami feltorlaszolja a hajó körül az úszó jégdarabokat” – mondta a Hósárkány meteorológusa.

A több mint százfős személyzet egyelőre nincs veszélyben. A hajó néhány napon belül kiszabadulhat. „Az időjárás hamarosan jobbra fordul, a ciklon távolodik, így január hatodikára megváltozik a széljárás. Ez segítheti a Hósárkányt az őt körbezáró jég áttörésében” – mondta egy sarkköri kutató.

Az orosz expedíciós hajó utasait a kínai jégtörő helikopterével mentették ki. Egy ausztrál jégtörőre szállították őket, amellyel január közepén érhetik el a szárazföldet.


Az orosz hajó a jégmezőben vesztegel, 22 tagú legénysége a fedélzeten maradt, a matrózok a kínai tengerészekhez hasonlóan, nincsenek veszélyben.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!