2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:35

Már hatszáz áldozata van az oszlatásnak?

2013. augusztus 14., szerda 18:47, frissítve: csütörtök 07:52

Egy hónapos szükségállapotot hirdetett Egyiptomban az ideiglenes elnökség a kairói véres összecsapások után. A megbuktatott Mohamed Morszi elnök iszlamista híveit két kairói téren is megtámadták az egyiptomi biztonsági erők. Páncélozott járműveket, könnygázt és feltehetően éles fegyvereket vetettek be.

Kairóban még a sebesülteket is bántalmazzák az egyenruhások. Egy erősen vérző férfira hátulról támadtak rá. Az egyiptomi fővárosban állóháború alakult ki annak a két térnek a közelében, amelyet a karhatalmi erők megtisztítottak a tüntetőktől. Mindkét teret szögesdróttal vették körül és katonai járművekkel őrzik.

Az oszlatás közben a hatóságok könnyűszerrel lerombolták az utcai barikádokat. Az egyik rendőrségi autó pedig érdekes harci cselt alkalmazott: tolatva hajtott bele a tömegbe.

A táborok felszámolásakor a rendőrök fegyvereket is találtak, ám nem sikerült mindet begyűjteni. Közben a Muszlim Testvériség felszólította híveit, hogy vonuljanak az utcákra, és ezzel akadályozzák meg a további tömeges vérontást.

A kairói események hírére több egyiptomi nagyvárosban is gyülekezni kezdtek a július harmadikán katonai államcsínnyel megbuktatott elnök hívei. A hatóságok nem sokkal később leállították a fővárosba tartó vonatokat, nehogy a tüntetők utánpótlást kapjanak. A több hete tartó ülősztrájk feloszlatásában a hadsereg is részt vett, egyes beszámolók szerint éles lőszert is használtak. Az egyiptomi belügyminisztérium szerint eddig több mint kétszáz embert vettek őrizetbe. Az összecsapásokban csaknem százan meghaltak, köztük a SKY News hírcsatorna egyik operatőre is.

Óvatosságra inti a külügyminisztérium az Egyiptomban tartózkodó magyar turistákat. Kaleta Gábor külügyi szóvivő a Hír Televíziónak azt mondta, bár a kedvelt üdülőövezetekben nyugalom van, az utazásra javasolt térségeket csütörtökön felülvizsgálják. A kiutazó turistákat pedig arra kérik, hogy indulás előtt tájékozódjanak az aktuális helyzetről.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!