2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Már csak egy hetük van

2013. január 24., csütörtök 21:30, frissítve: péntek 09:08

Nem büntet azonnal a cégbíróság, ha egy vállalkozás nem teljesíti február 1-jéig adatbejelentési kötelezettségét. A Magyar Ügyvédi Kamara elnöke szerint a jogi képviselethez kötött eljárást az ügyvédek nem fogják tudni határidőre teljesíteni, ugyanis a cégek későn kaptak észbe, és az elektronikus adatszolgáltatás is akadozik.

Egy hetük maradt a cégeknek, hogy eleget tegyenek a cégbírósági adatbejelentési kötelezettségüknek. A vezető tisztségviselők személyes adatait a korábbinál szélesebb körben kell benyújtani, továbbá igazolni kell, hogy a cég a székhelyét vagy a telephelyét jogszerűen használja. Az eljárás célja a fiktív cégek kiszűrése és a visszaélések megszüntetése.

Bár a cégeljárási törvény 2012. március 1-jén lépett hatályba, mégis mindenki az utolsó percre hagyta az ügyintézést – mondja a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke. Bánáti János arra figyelmeztet: valamennyi változásbejegyzési eljárásban kötelező a jogi képviselet. A díjak 10 ezer forinttól indulnak, de elérhetik akár az 50 ezer forintot is. A jelentős eltérést az elnök jogszerűnek tartja.

Új szervert kellett beállítaniuk

A cégbíróságok informatikai rendszerét felügyelő cég szakértője szerint jelenleg a szokásos terhelés 5-10-szeresét kapják, így az e-akták fogadására új szervert kellett hadrendbe állítaniuk annak érdekében, hogy ne legyen fennakadás. „Számításaink szerint országosan még 400 ezer cég nem teljesítette az adatbejelentési kötelezettséget. Most még felkészültnek tartjuk az informatikai rendszert, de természetesen elképzelhető, hogy az utolsó nap – mint ahogy egy adóbevallás esetén többszörös terhelés érkezik – mi és a kollégáink ügyeletben állunk, és amennyiben valamilyen rendkívüli helyzet lenne, akkor azonnal intézkedünk” – szögezte le Hegedüs Márton, a Microsec Számítástechnikai Fejlesztő Zrt. fejlesztési igazgatója.


Már a cégbíróságok is látják: ők sem tudják tartani a törvényben megszabott határidőt. A Budapesten nyilvántartott 240 ezer vállalkozásnak ugyanis eddig alig a harmada tett eleget az adatszolgáltatásnak. A korábbi hírekkel ellentétben a február 1-jei határidő elmulasztása nem von maga után automatikus bírságot – mondja a cégbíróság vezetője, Kenesei Judit.

Az a vállalkozás azonban, amely néhány héten belül sem teljesíti az adatszolgáltatást, minimum 100 ezer forint pénzbírságra számíthat.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!