2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Maros Zoltán animációsfilm-rendező portréfilmje 03:00

Már csak az MSZP-n múlik Falus főpolgármester-jelölése

,

2014. augusztus 6., szerda 19:28, frissítve: csütörtök 07:02

Sarokba szorították az ellenzéki pártok az MSZP-t, a szocialisták feltehetően a pénteki küldöttértekezleten kénytelenek lesznek elfogadni az Együtt–PM Szövetség és a Demokratikus Koalíció feltételeit az őszi önkormányzati választásokkal kapcsolatban. Várhatóan Falus Ferenc volt tiszti főorvos lesz a főpolgármester-jelölt, akiről Horváth Csaba háta mögött egyezett meg a három baloldali párt.

A fővárosi ellenzéki összefogással kapcsolatban maradt nyitott kérdés. „Megállapodtunk a főpolgármester személyéről Falus Ferenc személyében” – mondta Molnár Csaba, aki a főpolgármester-jelölt nélküli sajtótájékoztatón megállapodásról beszélt. Szigetvári Viktor, az Együtt–PM Szövetség ügyvezető társelnöke pedig üzent: arra kérte az önálló jelöltet állító pártokat – köztük az MSZP-t –, hogy támogassák a volt tiszti főorvost a választáson. Bár a szocialisták tárgyaltak Falusról, a párt hivatalos jelöltje továbbra is Horváth Csaba. „Bízom benne, hogy az eddig önálló főpolgármester-jelöltet állító pártok is beállnak mögé, Falus Ferenc eséllyel indul abban a harcban, amelyben a saját kormányával is szót érteni képtelen Tarlós István arroganciájának véget kell vetni. Falus Ferencnek van programja, abban kulcsszerepe van annak, hogy a világvárossá fejlődés folytatódjon” – mondta Szigetvári Viktor.

Úgy tűnik, Horváth Csabának nem lesz esélye világvárossá fejleszteni Budapestet a következő ciklusban. A fővárosi elnök szerint az MSZP párttanácsa kedvezően fogadta Falus jelölését. A pénteki küldöttértekezlet dönt arról, kit támogat a szocialista párt. „Az MSZP részéről a küldöttértekezletnek van joga végleges eredményt elmondani. A főpolgármester-jelölt személyéről is a küldöttértekezletünknek – amelyet pénteken fogunk tartani – van joga bármit is mondani. Falus Ferenc személyét pozitív fogadtatás övezte az MSZP-n belül, és elfogadta a párttanács, hogy javaslattételként felterjeszti a küldöttértekezlet elé Falus Ferenc doktor úr mint főpolgármester-jelölt személyét” – mondta Kunhalmi Ágnes.

Az Együtt–PM Szövetség társelnöke azt állítja, Horváth Csaba háta mögött egyezett meg a három baloldali párt Falus Ferenc jelöléséről. Juhász Péter szerint a szocialisták főpolgármester-jelöltje hónapok óta amellett kardoskodik, hogy ő legyen a jelölt, miközben a szocialisták többsége sem támogatja őt. „Falus Ferenc nevét nem véletlenül nem tudta meg senki. Egy embernek nem mondtuk el semmiképp, Horváth Csabának, hogy ne tudja kiszivárogtatni. Emiatt nem került ki a neve az úgynevezett kasztingba, amely – ellentétben Horváth Csaba állításával, melyet reggel tett – csak az ő érdeke volt, hogy minél többet beszéljenek különböző emberekről, akiket le lehet járatni, el lehet lehetetleníteni, bármilyen név kerüljön fel. Volt egy pont, amikor nem voltunk hajlandók erről beszélni, csak az utolsó pillanatban, hogy ne szivárogjon ki” – mondta Juhász Péter.

Kocsis: Bukott tiszti főorvos Falus

A Fidesz szerint Falus Ferenc alkalmatlan jelölt a főpolgármesteri posztra. „Kis ellenzéki pártok éppen találnak egy bukott tiszti főorvost, akinek semmilyen városvezetői tapasztalata nincsen. És Burány Sándor nem túl meggyőzően a nevét is helytelenül mondva a jelöltnek előbb azt mondta, hogy szerinte jobb jelölt lesz, mint Tarlós István, és hogy jó szakember. Mindegyik állítását tudnám cáfolni” – fogalmazott Kocsis Máté, a párt kommunikációs igazgatója, a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.

Falus Ferenc korábban tagja volt az MSZP-nek, Gyurcsány Ferenc nevezte ki tiszti főorvossá, később pedig az Együtt–PM Szövetség mögött álló, Bajnai-féle Haza és Haladás Alapítvány okiratát is aláírta.

A kerületeket már felosztották

Több egykori szocialista fellegvárnak tartott kerületet is kénytelen átadni partnereinek az MSZP a koordinált indulás miatt. A Belvárosban az együtt–PM-es Juhász Péter, zuglóban Karácsony Gergely, Kőbányán a DK-s Élő Norbert, Terézvárosban a szolidaritásos Kiss Róbert indul a polgármesteri címért. Összesen tizenhat kerületben egyeztek meg, a maradék hét helyen egymás ellen indítják jelöltjeiket. Bővebben >>>

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!