2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Radar 23:40

Magyarázatot vár az Európai Unió a lehallgatás miatt

2013. június 30., vasárnap 19:43, frissítve: hétfő 19:12

Magyarázatot vár az Európai Unió tisztviselőik lehallgatása miatt. Az amerikai megfigyelési botrány újabb részletét a Der Spiegel hozta nyilvánosságra, egy titkos dokumentum szerint az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség poloskákat telepített több uniós képviselet irodájába. Az Európai Parlament elnöke szerint ha ez beigazolódik, annak súlyos hatása lesz az unió és az Egyesült Államok kapcsolatára.

Az Európai Uniót is elérte az amerikai lehallgatási botrány. A német Der Spiegel az Edward Snowden által kiszivárogtatott titkos információkra hivatkozva írta azt: az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség lehallgatókészülékeket telepített az unió washingtoni és New York-i képviseletének irodáiba, de behatoltak az európai integrációs szervezet belső hálózatába is, ezzel pedig hozzáférhetővé váltak dokumentumok, e-mailek és telefonhívások is. A dokumentum kifejezetten „támadási célpontként” említette az európaiakat. A lap szerint öt éve az unió központjába is poloskákat akartak rakni, a biztonságiak akkor azonban kiszűrték az eszközöket. A nyomok akkor a NATO brüsszeli központjába vezettek, egy olyan helyiségbe, ahol a Nemzetbiztonsági Ügynökség emberei dolgoztak.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke magyarázatot követel: azt mondta: ha az állítások beigazolódnak, annak súlyos következményei lesznek az EU–USA viszonyra nézve.


Közben az is kiderült, hogyan működött az adatgyűjtés. A The Washington Post szerint a lehallgatásoknál használt program kilenc internetes óriásvállalat adatforgalmát is megfigyelte. A Google, a Facebook, a Microsoft, a Yahoo, a YouTube, a Skype, az AOL, az Apple és a PalTalk felhasználóinak a jelszavát, levelezését ismerte meg az amerikai szervezet, de rögzítették, hogy ki mit töltött le és a csevegéseket is képben és hangban egyaránt.

Az információk kiszivárogtatásáért Edward Snowden harmincéves börtönbüntetésre számíthat az Egyesült Államokban, ahová egyelőre nem akar visszatérni. A férfi egy hete van a moszkvai repülőtéren, Ecuador elnöke ugyanis még mindig nem döntött arról, hogy megadja-e a menekültstátuszt a férfinak.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!