2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Ma lát napvilágot a CIA kínzásairól készült jelentés

2014. december 9., kedd 11:21, frissítve: kedd 20:13

Szélsőségesek támadásaitól tartva megerősítették a külföldi amerikai külképviseletek őrzését, a szenátus ugyanis kedden hozhatja nyilvánosságra a CIA kínzásairól készült jelentést. Az amerikai hírszerzés George W. Bush elnöksége alatt, a 2001. szeptember 11-i terrortámadás után próbálta kínzásokkal megtörni a gyanúsítottakat, általában sikertelenül.

Kedden hozza nyilvánosságra az amerikai szenátus hírszerzési bizottsága a CIA kínzásairól, vallatási módszereiről készült jelentése kivonatát. A központi hírszerző ügynökség éveken át alkalmazta ezeket a módszereket az al-Kaida foglyul ejtett tagjaival szemben a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után.

„A terror elleni harcban a hírszerzés az egyik legfontosabb eszköz a védelemhez. Ha egy elfogott terroristának van információja egy a hazánk elleni cselekményről, akkor nekünk tudnunk kell, amit ő tud” – fogalmazott korábban George W. Bush volt amerikai elnök.

Alvásmegvonás, a foglyok szűk helyre való bezárása, megalázás, vízbefojtás imitálása – ezek azok a módszerek, amelyeket George W. Bush elnöksége alatt alkalmazott a CIA a terrorizmussal gyanúsítottak megtörésére. A most elkészült jelentés azonban arra a következtetésre jutott, hogy a kínzással sem sikerült életmentő értesülésekhez jutni. A Fehér Ház április óta tárgyal a szenátus és a hírszerzés illetékeseivel a dokumentum titkosításának feloldásáról. A hírek szerint a több mint 6 ezer oldalas jelentés 480 oldalas kivonatát ismerheti most meg a közvélemény.

– A jelentés nyilvánosságra hozatalának időpontja mindig is a bizottság döntési körébe tartozott, ezt a döntést ők hozták. A kormányzat hónapok óta készül a publikálásra. Vannak jelek arra, hogy a jelentés megjelenése magasabb kockázatokat jelent az amerikai intézményekre és személyekre szerte a világon, így a kormányzat körültekintő lépéseket tett, hogy biztosítsa a megfelelő biztonsági elővigyázatosságot minden érintett intézményben világszerte. Azt már elmondtuk és most is hangsúlyozzuk, hogy a kormányzat támogatja a jelentés közzétételét – közölte Josh Earnest fehér házi szóvivő.

Az Obama-kormányzat egyébként hat éve ígérte meg a guantánamói fogolytábor felszámolását. A létesítményt még George W. Bush nyitotta meg a 2001. szeptember 11-i terrormerényletek után, hogy a gyanúsított rabokat itt őrizzék. A táborban ma is több mint 130 embert őriznek, többségüket vádemelés, ítélet és tárgyalás nélkül tartják fogva.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!