2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Vezércikk 14:00

Lex CEU: „szakmainak álcázott, politikai törvény”

2017. április 4., kedd 11:11, frissítve: kedd 12:42

Az Országgyűlés a kormány kezdeményezésére kivételes eljárásban tárgyalja, és már ma elfogadhatja a felsőoktatást módosító törvényjavaslatot. A jogszabálytervezeten tovább szigorított a Fidesz és a KDNP egy módosító indítvánnyal. A Közép-európai Egyetem akkor maradhat fenn, ha a magyar kormány és az amerikai elnök szeptemberig aláírnak egy megállapodást. Az ellenzék szerint politikai döntésről van szó.

Sorosozással indult a felsőoktatási törvényt módosító javaslat összevont vitája. Az előterjesztést jegyző Balog Zoltán expozéjában azt mondta: súlyos szabálytalanságok terhelik a Magyarországon működő külföldi intézményeket, köztük a CEU-t is. A tárcavezető szerint az intézmény nem megfelelő jogi keretek között működik, nem tudni, pontosan hány hallgatója van, és olyan képzéseket folytat, amelyek nincsenek nyilvántartásba véve. Ugyanakkor Balog Zoltán hozzátette: hajlandóak tárgyalni.

„Találkoztunk és tárgyaltunk, minden ellenkező híreszteléssel szemben, eddig is a CEU vezetőivel, az igazságügyi miniszter is a rektorral és az illetékes államtitkárral, és hajlandóak vagyunk a párbeszéd folytatásra, amíg érvekről van szó. De nem tudunk mit kezdeni azokkal a víziókkal, amik a tanszabadságot látják veszélyben” – fogalmazott Balog.

A szocialisták szerint a CEU-t politikai okból akarják megszüntetni. „Kár ennek a javaslatnak a szakmai hátterét kutatni, ugyanis az nincs neki” – jelentette ki Bárándy Gergely, a törvényalkotási bizottság szocialista tagja. Az MSZP-s felszólalók úgy látják: az egyetem bezárásával a kormány a közellenségnek kikiáltott Soros Györgyöt akarja megleckéztetni, amit az is igazol, hogy 27 éven át senkinek semmi problémája nem volt a CEU-val.

A szocialisták szakpolitikusa, Hiller István azt mondta: szakmainak álcázott, politikai törvényről van szó. „Nem hallottam egyetlenegy olyan érvet, ami cáfolná, hogy ez az egyetem magas színvonalon működik. Az ott folytatott oktatói-kutatói tevékenység hazai és nemzetközi elismertsége magas, az ott szerzett diplomával jól el lehet helyezkedni Magyarországon és határainkon kívül. Akkor, kérem szépen, ha ez az egyetem nem Magyarországon működik, ez az ország érdekei ellen való” – emelte ki az MSZP választmányi elnöke.

Közben egyre több külföldi város jelentkezik be a budapesti CEU-ért. Korábban a litván főváros, Vilnius, majd kolozsvári egyetemi oktatók, legutóbb pedig osztrák egyetemek jelezték, hogy szívesen fogadnák az intézményt, ami mellett az ELTE vezetése és a Szegedi Tudományegyetem oktatói is kiálltak. Vasárnap pedig több ezren tüntettek a Budapesten a CEU megmaradásért.

Bejelentkezés 10 órakor a Parlamentből:

Az LMP frakcióvezetője napirend előtti felszólalásában párhuzamot vont a tegnapi oroszországi terrortámadás és a CEU ellehetetlenítése között. Hadházy Ákos úgy fogalmazott, hogy a kormány hidegvérrel és előre megfontolt szándékkal végzi ki a Soros György által alapított, nemzetközileg elismert felsőoktatási intézményt.

„Ma egészen biztosan, tudjuk, hogy ezek között a falak között is egy barbárság, egy barbár terrorcselekmény, ha úgy tetszik, fog bekövetkezni, hiszen ki fognak végezni egy egyetemet” – fogalmazott.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!