2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Szilvásy miniszteri kötelességének érezte

2013. július 18., csütörtök 18:20, frissítve: csütörtök 19:29

Az UD-ügy miatt állt ma bíróság elé a kémügyben már elítélt Szilvásy György. A Gyurcsány-kormány titokminiszterét itt hivatali visszaéléssel is vádolják. Szilvásy azt mondta: nem követett el bűncselekményt.

Szilvásy György a bíróság előtt továbbra is tagadta bűnösségét, arra hivatkozva, hogy a bizottságnak csakis tájékoztatás céljából játszotta le a hangfelvételeket. Többször hangsúlyozta, hogy miniszteri kötelességének tekintette a bizottság tagjainak tájékoztatását erről a nemzetbiztonsági kockázatról – mondta a Hír TV munkatársa a helyszínről. Az ügyészség kérdésére, hogy miért pont Demeter Ervin és Kövér László telefonbeszélgetése jelentett nemzetbiztonsági kockázatot, a volt titokminiszter azt állította, hogy nem csak őket figyelték, mindössze ők kerültek a figyelem középpontjába.

Szilvásy György után az érintettek meghallgatásával folytatódott a csütörtöki tárgyalás. Elsőként Demeter Ervint, az első Orbán-kormány titokminiszterét hallgatták meg tanúként. A fideszes politikus azt mondta, hogy ő az ügynek a politikai felhangját érezte elsősorban. Szerinte több hátránya is származott abból, hogy az ügybe belekeverték a nevét, holott ő az UD Zrt. vezetőjével csakis titokminiszterként, titokminiszteri ügyekben tartott kapcsolatot. A biztonsági cégnek más alkalmazottjával, dolgozójával nem érintkezett.

A nap során még Horváth Józsefet, az UD Zrt. egykori vezetőjét, valamint az Országgyűlés elnökét, Kövér Lászlót is tanúként fogják meghallgatni.

Az UD Zrt.-vel összefüggő lehallgatási ügyben a Gyurcsány-kormány titokminiszterét eredetileg személyes adattal való visszaéléssel vádolták az MDF volt vezetőivel, Herényi Károllyal és Dávid Ibolyával együtt. Tavaly első fokon mindegyiküket felmentették, a döntést azonban a másodfokú bíróság hatályon kívül helyezte, és új eljárást rendelt el. Az ügyészség is módosított a vádon: Szilvásy Györgyöt már hivatali visszaéléssel is vádolják, Dávid Ibolyát pedig kényszerítéssel.

A vád szerint 2008-ban Szilvásy György Tóth Károllyal, a Nemzetbiztonsági Bizottság akkori szocialista alelnökével jogtalanul osztotta ki a testület tagjainak Kövér László és Demeter Ervin fideszes képviselők és az UD Zrt. vezetője közötti telefonbeszélgetések lehallgatási anyagát. Dávid Ibolya és Herényi Károly a felvételek nyilvánosságra hozásával visszalépésre kényszerítette az MDF elnöki posztjáért induló Almássy Kornélt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!