2020. szeptember 21.,
hétfő, Máté, Mirella napja

Leváltották Feldmájer Pétert, a Mazsihisz vezetőjét

2013. május 12., vasárnap 16:04, frissítve: hétfő 10:48

A tervezettnél előbb váltották le a Mazsihisz elnökét – Feldmájer Péter vezetési módszereit többen is kifogásolták. Zoltai Gusztáv kétharmados többséggel maradt ügyvezető igazgató.

Feldmájer Péter a kedden zárult Zsidó Világkongresszus után több nyilvános bírálatot is kapott. Időközben kiderült, hogy a kifogások nem új keletűek, a Mazsihisz-elnök ellen már márciusban bizalmatlansági indítványt nyújtottak be.

Az elnök visszahívásáról eredetileg később döntöttek volna, a május utolsó vasárnapjára összehívott rendkívüli közgyűlésen. Az elnökség nem várt addig, rendes közgyűlésen kért bizalmi szavazást. Feldmájer Péter nem kapta meg az előírt többséget. Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató viszont a voksok kétharmadával marad a helyén.

A tisztújító közgyűlés időpontját 30 napon belül írják ki. A leváltott elnök újra megméretheti magát. A Hír TV információi szerint a debreceni zsidó hitközség elnöke, Horovitz Tamás a poszt egyik esélyese, aki eddig is tagja volt a Mazsihisz vezetésének.

Mint ismert, a hét elején tartották Budapesten a Zsidó Világkongresszus tisztújító közgyűlését, de pár nappal később már a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke iránti bizalmatlansági indítvány a hazai zsidó közélet egyik legfontosabb kérdésévé vált. Feldmájer eredetileg május 26-át jelölte ki a visszahívásáról döntő rendkívüli közgyűlés időpontjául, de már a mai rendes tanácskozáson napirendre került a menesztése.

A Magyar Nemzet szombati számában emlékeztetett: Feldmájer Péternek nemcsak a hitközségi szövetséggel van konfliktusa, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítványban (Mazsök) két nagyobb pénzügyi kérdésben próbálták korábban meghallgatni, ugyanis felmerült a gyanú, hogy Feldmájer 2007-ben a kuratórium tagjaként előnytelen szerződéseket kötött a holokauszt túlélőinek nyújtott amerikai forrású támogatásokkal kapcsolatban. Felmerült a felelőssége egy balatoni hotel ügyével összefüggésben is. A gyanú szerint Feldmájer Péter úgy mondta fel a Klub Tomaj üdülő bérleti szerződését, hogy 200 millió forintos kárt okozhatott vele a Mazsöknek.

Forrás: Hír TV

x
Rendkívüli hír