2024. 05. 21. Kedd Konstantin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:45

Letta átadta lemondólevelét

2014. február 14., péntek 16:16, frissítve: szombat 21:12

Lemondott az olasz miniszterelnök, Enrico Letta átadta lemondólevelét az államfőnek. A politikust saját pártja kényszerítette a távozásra, mert elégedetlenek voltak a gazdaságpolitikájával.

Szerintük a miniszterelnök lassan vezette be az olasz gazdasági növekedés beindításához szükséges reformokat. A tervek szerint a baloldali párt elnöke, Matteo Renzi lesz az új kormányfő, erről végleges döntés holnap születhet az érintett pártok és az államfő egyeztetésén. A Demokrata Párt jobbközép koalíciós partnere közölte: nem fogja támogatni Renzi kinevezését, ha túl baloldali programmal áll elő.


Matteo Renzi követheti Lettát a miniszterelnöki székben. Ezzel ő lehet minden idők legfiatalabb olasz miniszterelnöke. A Demokrata Párt főtitkára saját magát hozta helyzetbe, amikor lemondatta a kormányfői posztról párttársát, Enrico Lettát. Az olasz államfő a lemondólevél elfogadása után tárgyalásokat kezdeményezett az új kabinet megalakítására. Elemzők szerint Renzit már szombaton megbízhatják a feladattal.

– Ez nagy változást jelent a stílus terén, a két politikus különböző személyisége miatt. Renzi vezetési stílusa közelebb áll a két parlamenten kívüli populistáéhoz, Berlusconiéhoz és Grilloéhoz. Sokkal több show, sokkal több beszéd lesz – mondja James Walston, a Római Amerikai Egyetem politikatudományok professzora.

Firenze 39 éves polgármestere még sosem dolgozott kormánytagként vagy parlamenti képviselőként. „Tegnap azt mondták, hogy Letta nem azt csinálta, amit kellett volna; hogy a nagykoalíció nem működött, hogy sok hibát vétettek. És ez így is marad, persze most Renzi robbanékonyságával. De ez nem lesz elég a változáshoz” – véli Giuseppe Civati, a Demokrata Párt képviselője.

A bizalom megvonását Renzi azzal indokolta, hogy Letta nem vezette be elég gyorsan azokat a reformokat, amelyek beindították volna az olasz gazdaság növekedését. Nagy mozgástérre ő sem számíthat: a jobbközép koalíciós partner vezetője már korábban kijelentette, megvonja támogatását a kabinettől, ha annak programja túlságosan baloldali lesz.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!