2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Letette a hivatali esküt az ideiglenes elnök

2013. július 4., csütörtök 10:54, frissítve: csütörtök 15:41

Letette a hivatali esküt az ideiglenes elnök Egyiptomban. Adli Manszurt az egyiptomi hadsereg nevezte ki államfőnek. Beiktatásakor azt mondta: tiszteletben fogja tartani a törvényeket. Mohamed Murszi korábbi elnököt katonai puccsal buktatták meg. A katonaság főparancsnoka tegnap az állami tévé adásában jelentette be, hogy felfüggesztették az alkotmányt és Egyiptomban szakértői kormány alakul. Murszi továbra is kitart amellett, hogy ő az ország megválasztott államfője. Az elnök hívei és ellenzői több városban is összecsaptak egymással, az utcai harcban többen meghaltak.

„Gratulálunk az egyiptomi népnek ezért a győzelemért, köszönjük a hadseregnek, hogy a nép és a forradalom oldalára állt. Kirúgták az áruló Mohamed Murszit, aki véres háborúval fenyegetett meg bennünket. Ma győzött a forradalom, történelmi a mai nap” – mondta egy tüntető.

Az egyiptomi hadsereg beváltotta ígéretét és az elnöknek adott 48 órás ultimátum után megdöntötte Mohamed Murszi államfő hatalmát és munkatársaival együtt házi őrizetbe helyzete. A katonai hatóságok letartóztatási parancsot adtak ki a megbuktatott elnököt támogató Muzulmán Testvériség 300 tagja ellen is. A katonaság főparancsnoka közölte, hogy a kidolgozott menetrendnek megfelelően átmeneti szakértői kormány alakul, felülvizsgálják az iszlamista alkotmányt, majd előre hozott elnök-, illetve parlamenti választást tartanak. „Az útiterv az alkotmány felfüggesztését, előre hozott elnök- és parlamenti választásokat jelent. Az alkotmánybíróságnak felhatalmazása van, hogy egy átmeneti időszakban az alkotmánnyal kapcsolatos bejelentéseket hozzon. Az útiterv szerint felállítunk egy bizottságot, hogy felülvizsgálja az alkotmánymódosításokat” – mondta az egyiptomi hadsereg főparancsnoka, hozzátéve, hogy ideiglenes államfőnek az alkotmánybíróság elnökét nevezték ki. Az elnök és az őt támogató Muszlim Testvériség hívei viszont elutasítják a történteket.

A katonai puccsal eltávolított Murszi továbbra is kitart amellett, hogy ő az ország megválasztott államfője. Egy szerda éjszaka sugárzott videóüzenetben arra buzdította a népet, hogy védje meg törvényes hivatalát. Eddig tizenhatan haltak meg, és csaknem kétszázan sérültek meg a tüntetésekben, az eseményekről tudósító újságírók közül többeket is bántalmaztak. A legnagyobb összecsapás Gízában volt, az egyetem közelében.

Az amerikai elnök aggódik a történtek miatt

Nem tartja puccsnak Mohamed Murszi megbuktatását az amerikai elnök. A Fehér Ház tegnapi válságtanácskozása után azt közölték: az amerikai elnököt aggasztja a Murszi elnököt megbuktató katonai döntés, valamint az alkotmány felfüggesztése. A brit külügyminiszter veszélyesnek nevezte az Egyiptomban kialakult helyzetet, az Európai Unió több vezető politikusa pedig az ország stabilitásának helyreállítását sürgette.

A Fehér Házban tartott rendkívüli tanácskozás után Washington felszólította az egyiptomi hadsereget, hogy mielőbb adja át a hatalmat egy demokratikusan megválasztott kormánynak. A Fehér Ház külügyi szóvivője azt mondta: az amerikai elnök aggodalommal figyeli a Murszi elnököt megbuktató katonai döntést. „Mivel ez igen képlékeny helyzet, folyamatosan figyelemmel tartjuk az eseményeket, de nem kaptunk független forrásból megerősítést ezekről a jelentésekről.”

Washington ugyanakkor hivatalosan nem nevezte katonai puccsnak az iszlamista elnök elmozdítását, ebben az esetben ugyanis fel kellett volna függesztenie a hadsereg támogatására előirányzott másfél milliárd dolláros katonai támogatás folyósítását. A CNN egyébként úgy tudja, hogy a washingtoni vezetést az új egyiptomi katonai vezetők biztosították arról, hogy arra fognak törekedni, hogy egy polgári kormány kerüljön Egyiptom élére. A helyzet békés megoldását sürgette a Görögországban tárgyaló német külügyminiszter is. „Szorosan és nagy aggodalommal figyelemmel kísérjük a fejleményeket. Mindenki arra szólítunk fel, hogy maradjanak a demokrácia útján és tartózkodjanak minden erőszaktól. Remélem, hogy Egyiptom a demokrácia útján halad tovább és az összes politikai erő leül egymással tárgyalni.”

A stabilitás megteremtésében érdekelt a japán kabinet is. „Reméljük, lecsillapodnak a kedélyek és mindenki ugyanazért a célért dolgozik, egy új stabil ország megteremtéséért” – mondta a japán kormányszóvivő.

Az Európai Unió felszólította az ország katonai vezetőit, hogy mielőbb írjanak ki választásokat. Az ENSZ főtitkára pedig az alapvető jogok tiszteletben tartását és a polgári kormányzáshoz való visszatérést sürgette.

Egy napon belül felállhat az ideiglenes kormány

Egy napon belül felállhat az ideiglenes kormány Egyiptomban – ezt egy helyi idegenvezető mondta a Hír TV híradójának. Elmondása szerint az emberek most boldogok, ugyanis az elmúlt két évben, Murszi regnálása alatt 45 százalékos volt a munkanélküliség, és lehetőségük sem volt dolgozni. Azt mondta, az egyiptomiak most az új kormány megalakulását várják abban bízva, hogy az új vezetők nyitnak a nemzetközi világ felé. „Az emberek, a sima emberek, nem akarták, hogy a Muszlim Testvériség kormányozza az országot tovább. Ezért két hónapja az emberek felkeltek a Muszlim Testvériség ellen.”

A Külügyminisztérium óvatosságra inti a kint tartózkodó magyarokat

A Külügyminisztérium továbbra sem változtatott utazási ajánlásain, az Egyiptomba utazóktól ugyanakkor azt kérik, kerüljék el a tüntetések helyszínét. Kaleta Gábor sajtófőnök azt mondta, bárki akinek kérdése van az a konzuli szolgálatnál, a kint tartózkodók pedig a kairói nagykövetségen érdeklődhetnek. „Az odautazó magyar állampolgároktól azt kérjük, hogy fokozott figyelmet tanúsítsanak, tájékozódjanak kiutazásuk előtt, ezt megtehetik utazási irodájuknál. Fontosnak tartjuk elmondani, hogy ha még lesznek tüntetések azoknak a környékét kerüljék el az állampolgáraink és semmiképpen ne készítsenek felvételeket az ilyen rendezvényekről.” Kaleta Gábor hozzátette: úgy tűnik, hogy a magyarok által leginkább kedvelt helyszíneken így hurghadában és sharm el seikben nyugalom van, valamint a kairói reptér is minden rendben működik.

Martonyi polgári kormányzást sürget

A magyar külügyminiszter polgári kormányzást sürgetett Egyiptomban. Martonyi János fogadta Egyiptom budapesti nagykövetét, aki részletes beszámolót adott a jelenlegi helyzetről. A magyar külügyminiszter a tanácskozás után azt mondta: az egyiptomi helyzetet az egyiptomi népnek kell megoldania, és különösen lényeges, hogy az erőszakos cselekményeket elkerüljék.

Az EU nem támogatja a hadsereg beavatkozását

Az Európai Unió nem támogatja hogy az egyiptomi hadsereg beleavatkozzon a politikába – ezt az Európai Unió külügyi főképviselőjének szóvivője mondta az Európai Bizottság sajtótájékoztatóján. Michel Mann kijelentette: az unió célja az erőszak elkerülése, hogy a felek párbeszéd útján oldják meg a helyzetet, és minél előbb visszatérjenek a demokratikus folyamathoz.

Tekintse meg Ashraf Mohsen Mohamed Mohsen, az Egyiptomi Arab Köztársaság magyarországi nagykövetének sajtótájékoztatóját az észak-afrikai országban zajló eseményekről!

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!