2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Lesz katonai „válaszcsapás”?

2013. szeptember 9., hétfő 12:55, frissítve: hétfő 17:03

Az amerikai törvényhozás hétfőn kezd tárgyalni a katonai „válaszcsapásról”, egy felmérés szerint a képviselők több mint fele elutasítja az elnök tervét. Közben német források lehallgatási adatok alapján azt valószínűsítik, hogy nem a szír elnök engedélyezte a vegyi fegyver bevetését, pedig a kormányerők parancsnokai már hónapok óta ezt kérték tőle.

Az amerikai külügyminiszter a brit parlament elutasító döntése után megpróbál támogatást szerezni Londonban a Szíria elleni hadműveletekhez. John Kerry kijelentette, bizonyíték támasztja alá a vegyi fegyver bevetését, és visszautasította Bassár el-Aszad szíriai elnök azon állítását, amely szerint nem igazolja semmi, hogy a kormányerők fordultak saját népük ellen.

A szíriai vezető az egyik amerikai televíziónak nyilatkozott. Szerinte az eddig bemutatott bizonyítékok nem meggyőzőek, azok alapján ugyanis még azt sem lehet egyértelműen kimondani, hogy bárki is vegyi fegyvereket alkalmazott volna.

A Hír Televíziónak nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő úgy véli, soha nem fog kiderülni, hogy ki vetette be a vegyi fegyvert.

A Fehér Háznak ilyen helyzetben kellene meggyőznie a washingtoni törvényhozás tagjait a katonai lépésről. Ez reménytelennek tűnik, mert az 1400 halálos áldozatot követelő akció megtorlására tervezett beavatkozást – a Washington Post felmérése szerint – a képviselőknek jelenleg csak 5 százaléka szavazná meg, több mint a fele, a 433 képviselő közül 224-en utasítja vagy utasítaná el.

A szenátorok fele ugyancsak bizonytalan. A felsőház tagjai is attól tartanak, hogy az ország újabb elhúzódó háborúba sodródna bele.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!