2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Lesz, ahol a 10 százalékot is meghaladhatja a díjcsökkenés

2013. április 22., hétfő 12:01, frissítve: hétfő 13:23

Egyes településeken 10 százaléknál is nagyobb mértékben csökkenhet a szemétdíj júliustól. A fogyasztóvédelmi bizottság a tavaly áprilisi árakat venné alapul az újabb rezsicsökkentésnél.

Akár 20 százalékkal is csökkenhet a kéményseprés díja – a Magyar Nemzet információi szerint ezt javasolta a hétfői frakcióülésen a Fidesz képviselőcsoportja. Az ülésen Orbán Viktor is részt vett. A parlament délután szavaz azokról a törvénymódosításokról amelyek tartalmazzák a júliustól érvényes víz- és szemétdíjcsökkentést.

Amennyiben az Országgyűlés megszavazza a fogyasztóvédelmi bizottság indítványát, a szemétdíjaknál nem az idei, hanem a tavaly áprilisi tarifákat veszik alapul a mérséklésnél. Sok településen ugyanis a szolgáltatók a törvényben előírt 4,2 százalék helyett olykor 40-50 százalékkal emelték áraikat.

Dolgoznak a kompenzáción

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára a Hír TV Kontraszt című műsorában azt mondta, az még nem dőlt el, hogy az önkormányzati tulajdonú víz- és szemétszállítási cégeket milyen módon kompenzálják majd a rezsicsökkentéssel kieső bevételeik miatt.

„A szakmai megoldáson dolgozunk, hiszen a kompenzációt a költségvetés adja, a költségvetés pedig az adófizető polgárok pénze – fogalmazott Fónagy János. – Sem a kormány, sem pedig én nem tartom korrekt, sportszerű megoldásnak, hogy az egyik oldalon csökkentek, a másik oldalon pedig a békesség kedvééért odaadom a pénzt. Nyilvánvaló, hogy valami közbenső megoldást kell találni. Meg fogjuk találni ezt a megoldást.”

Kijátszották a törvényt

Lesznek olyan települések, ahol júliustól több mint 10 százalékkal csökken a szemétdíj – jelentette ki Németh Szilárd, a rezsicsökkentést ellenőrző bizottság vezetője a Hír Televízió Versus című műsorában. „Voltak olyan települések, ahol nem a törvényben meghatározott 4,2 százalékkal emeltek árat, hanem kijátszották a törvényt – fogalmazott. – Van olyan hely Zalában, ahol 138 százalékkal nőtt a szemétszállítás ára, ami megengedhetetlen.”

Németh Szilárd azt mondta: a kormány célja olyan díjrendszer kialakítása, amely igazságos, megfizethető és arányos a hulladék kezelésének tényleges költségeivel.

Egymilliónál is többen
Mint ismert, meghaladja az egymilliót a rezsicsökkentés védelmében összegyűjtött aláírások száma, ezt a Fidesz szóvivője jelentette be vasárnap. Hoppál Péter azt mondta: az emberek azokra a támadásokra válaszoltak, amelyeket az energiaszolgáltatók és a baloldali erők indítottak az intézkedés ellen.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!