2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Lerohanták az egyik utolsó ukrán kézen lévő támaszpontot

2014. március 22., szombat 18:04, frissítve: vasárnap 12:08

Megostromolták az oroszok az egyik utolsó ukrán kézen lévő krími katonai támaszpontot. Donyeckben krími mintára népszavazást követelnek az Oroszországhoz való csatlakozásról.

Megostromolták az oroszok az egyik utolsó ukrán kézen lévő krími katonai támaszpontot. Az első jelentések szerint a belbeki repülőtér már a Moszkva-barát erők irányítása alatt van, a támadás közben egy ukrán katona sebesült meg. A Nyugat szerint a Krím annektálása nemzetközi jogot sért, az Európai Unió szankciókat léptetett érvénybe egyes orosz vezetőkkel szemben. Közben a donyecki oroszok azt követelik, krími mintára a kelet-ukrajnai városban is írjanak ki népszavazást az Oroszországhoz való csatlakozásról.

Az ukrán hadsereg kamerája volt az első áldozat a belbeki légi támaszpont orosz ostromában. A Szevasztopol melletti bázis helyi jelentések szerint már a Moszkva-párti katonák kezén van. A Krímből lassan teljesen eltűnnek az ukrán haderők, már Ukrajna egyetlen tengeralattjárójára is kikerült az orosz haditengerészet zászlaja. „Azt tervezzük, hogy a tengeralattjárót a déli öbölbe visszük, ahol a fekete-tengeri flotta átveszi az irányítást a mechanika, a rendszerek és más eszközök fölött” – közölte Anatolij Varocskin, a fekete-tengeri orosz flotta parancsnoka.

Az orosz védelmi minisztérium korábban szabad elvonulást engedélyezett a krími ukrán haderő egy deszantos alakulatának. Kijev közölte: hősként, nem pedig dezertőrként fogják kezelni a hazatérő katonákat. Közben a donyecki oroszok Viktor Janukovics visszatérését és az Oroszországhoz való csatlakozást követelik. A kelet-ukrajnai nagyváros lakosságának fele orosz, ők most azt akarják, hogy krími mintára itt is írjanak ki népszavazást az Ukrajnától való elszakadásról.

Vlagyimir Putyin korábban azt mondta, nem akar tovább terjeszkedni Ukrajnában – az Európai Unió viszont már a Krím elcsatolása miatt is szankciókat léptetett érvénybe az orosz elnök bizalmasaival szemben. A vízummegvonásokat és a számlabefagyasztásokat Moszkva „a valóságtól elrugaszkodott” intézkedéseknek nevezte. A Kijevbe látogató német külügyminiszter szerint Oroszország lépései veszélyt jelentenek Európára nézve.

– A múlt vasárnapi krími népszavazás, az orosz vezetés döntése, végül pedig a Krím annektálása az Orosz Föderációba olyan események, amelyek sértik a nemzetközi jogot, és Európa feldarabolásával fenyegetnek. Az évtizedek alatt szerzett tapasztalataink azt mondják nekünk, hogy ezt a helyzetet nem fogadhatjuk el, és hogy nem engedhetjük, hogy megismétlődjön a vérontás – fogalmazott Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter.

Ukrajnába 24 órán belül megérkezhet az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet százfős megfigyelő missziója. Az alakulat feladata a helyi emberi jogi helyzet, különösen a kisebbségek helyzetének vizsgálata. A megfigyelők mandátuma hat hónapra szól, létszámuk szükség esetén négyszázra bővíthető.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!