2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

Lendvai elővenné a szőnyeg alá söpört belső vitákat

2014. április 16., szerda 12:04, frissítve: szerda 19:38

Egyre több szocialista politikus hibáztatja Mesterházy Attilát a választási vereségért, Lendvai Ildikó a teljes pártot újjáépítené. Az MSZP elnöke viszont azt hangoztatja: a döntéseket nem egyedül hozta.

Mesterházy Attila felelős a választási vereségért és az elvesztegetett évekért – Szekeres Imre szerint. Az MSZP korábbi elnökhelyettese a Facebookon tette közzé, hogy távozik a párt jászsági szervezetének éléről. Mint írta: felelősnek érzi magát az MSZP vereségéért, amely nem magyarázható azzal, hogy lejtett a pálya és azzal sem, hogy nem volt elég kampányeszköz a kezükben. Szekeres szerint a 2010 után meghirdetett megújulás a pártban kimerült a pozíciófoglalásban, miközben működőképes központi kampányszervezetre és politikai súllyal rendelkező megszólalókra lett volna szükség ahhoz, hogy kormányképesnek tartsák őket.

Mesterházy Attilát okolja a választási vereség miatt az MSZP orosházi elnöke is. Fetser János a Hír Televíziónak azt mondta, nemcsak a párt elnökének, hanem vele együtt a teljes elnökségnek és a kampányfőnöknek is le kellett volna mondania. A politikus emlékeztetett rá: az 1998-as választási vereség után ezt tette Horn Gyula is. Fetser János emellett elfogadhatatlannak nevezte azt is, hogy kilenc megyének nincs MSZP-s országgyűlési képviselője.

„Elfogadhatatlan az, hogy kilenc megyében nincs országgyűlési képviselője az MSZP-nek, ez azért is döbbenetes, mert vidéken szenvedtünk vereséget. Hogyha ezt úgy folytatjuk, hogy nem lesznek a megyékben olyan emberek, akik tudják képviselni adott esetben például Békés megye érdekeit a parlamentben, akkor ez a nehézség még fokozódik. Mindig az első számú ember viseli a legnagyobb felelősséget. Ez Nyugat-Európában úgy van, ha vereséget szenved egy párt, akkor a pártelnök természetesen lemond. Ez csak Magyarországon nem történik így egyébként” – jegyezte meg a politikus.

Lendvai teljesen újjászervezné a pártot

Nemcsak személyi változásokra van szükség az MSZP-ben, a teljes pártot újjá kell szervezni Lendvai Ildikó szerint. A volt szocialista pártelnök azt ATV-ben azt is hangsúlyozta: nem lehet csak az MSZP-n kívül keresni a választási vereség okát, el kell ismerni, hogy a választók nem látták a kormányzóképességet a baloldalon. A politikus úgy látja: elő kell szedni a korábban szőnyeg alá söpört belső vitákat is ahhoz, hogy az MSZP ne csak látszólag, hanem szervezetileg is megújulhasson és nyisson a választók felé.

„Azt hiszem, hogy ez most egy olyan helyzet, és csak az ígéri a változás lehetőségét az egymillió-kétszázezernek meg egy másik egymilliónak is, ha azt mondjuk, hogy a lányokat is, az ágyakat is ki kell cserélni, de az egész épületet újra kell építenünk. És ez akkor több mint személyi kérdés” – fogalmazott Lendvai Ildikó.

Mesterházy Attila a Népszabadságnak adott nyilatkozatában többek között arról beszélt, hogy szerinte azok bírálják most a leghangosabban a baloldali összefogást, akik korábban a leghangosabban követelték. Bővebben >>>

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!