2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Leleplező felvételek a korrupt rendőri vezetőkről

,

2013. december 6., péntek 10:05, frissítve: szombat 12:53

Havi ötmillió forint – ennyit kapott az egyik volt főrendőr a diszkókirályként emlegetett Vizoviczki László bizalmasától – az ügyészség által nyilvánosságra hozott videók szerint. A leleplező felvételeken a férfi papírtáskában vitte a kenőpénzt a szervezett bűnözés elleni osztály volt vezetőjének. Az érintettek védői szerint a videók semmit sem bizonyítanak.

A volt főrendőrökről a Nemzeti Védelmi Szolgálat gyűjtött anyagokat, titkosszolgálati módszerekkel. Az első videón a BRFK egykori közrendvédelmi főosztályvezetője beszél Vizoviczki László bizalmasával. Kalmár Tamás arról biztosítja a diszkókirályként emlegetett Vizoviczki emberét, hogy három konkurens szórakozóhelyen lesz majd razzia, a vállalkozó főhadiszállására, a Hajógyári-szigetre azonban nem mennek majd ellenőrizni.

A második felvétel tavaly márciusban készült. Vizoviczki bizalmasa – a másik gyanúsított főrendőr – autója mellé parkol, a kocsiból egy papírzacskót vesz ki, a gyanú szerint ebben hozza a milliókat a szervezett bűnözés elleni osztály akkori vezetőjének. Hopka Lajos a bemikrofonozott kocsiban a kenőpénzről beszélget a férfival. Abban állapodnak meg, hogy Vizoviczki csökkenti a Hopkának és főnökének, az NNI egyik főosztályvezetőjének havonta járó 7,5 millió forintos összeget.

A hangfelvételen hallható, amint arról beszélnek a gyanúsítottak, hogy jelenleg ennél is magasabb összeget folyósít részükre havonta V. László, de a következő hónapban vissza fognak állni az alapra, ami havi ötmillió forintot jelent.

A felvételeket a Központi Nyomozó Ügyészség adta át a sajtónak. A helyettes szóvivő cáfolta, hogy így akarnak nyomást gyakorolni a még ki nem hallgatott tanúkra és a Fővárosi Ítélőtáblára. Vizoviczki László és négy rendőr társa ugyanis kedd óta szabadon járhat Pest megyében, mivel a bíróság első fokon a házi őrizetüket lakhelyelhagyási tilalomra enyhítette. „Ez a felvétel már korábban elkészült, és már régóta terveztük a nyilvánosságra hozatalát. Nincs semmilyen összefüggés a kényszerintézkedésekről döntő másodfokú bírósági végzés és a felvétel kiadása között” – mondta Simon Richárd, a Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője.

A Fővárosi Törvényszék nem kapott tájékoztatást a titkos felvételekről. Csak azt vizsgálta, fennáll-e az alapos gyanú valamennyi bűncselekmény esetében, amit meg is állapított. A kényszerintézkedést pedig azért enyhítették, mert a bíróság szerint már nem kell tartani a gyanúsítottak szökésétől. „Mi a bűncselekménynek a tárgya, mi a büntetési tétele, az elkövetőknek a személyisége, a bűncselekmény szervezettsége. Ezen indokokra alapozta a bíróság azt, amikor továbbra is szükségesnek találta, hogy a lakhelyelhagyási tilalom elrendelésre kerüljön, de mégis úgy gondolta, hogy a házi őrizet már eltúlzott intézkedés lett volna” – közölte Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék szóvivője.


„Kalmár Tamás vonatkozásában ez a videó-összeállítás az égvilágon semmit nem bizonyít.” A volt BRFK-s Kalmár védője tisztességtelennek tartja a videofelvétel megjelentetését, emiatt panaszt tesz a nyomozó hatóság ellen. „Sok tanúkihallgatáson vettem már részt ebben az ügyben, és egy olyan tanúvallomás sem hangzott el, ami terhelő lett volna Kalmár Tamásra nézve. Nyilván az ügyészség látja, hogy talán megdőlni látszik a prekoncepció, és egy ilyen ravaszul összevágott, összetoldozott-foltozott videó nagyszerűen alkalmas arra, hogy később kihallgatandó tanúkat befolyásoljon” – fogalmazott Arató György.

Semmi terhelőt nem tartalmaz a videó Hopka Lajosra nézve – ezt már a másik főrendőr védője állítja. Zsurkán Béla szerint egyetlen belső szabályzat sem tiltotta meg, hogy egy vezető rendőr és egy besúgó találkozzanak egymással. Ezt Hopka azért nem jelentette feletteseinek, mert védte az informátorát. „Ez egy ilyen hallgatólagos dolog volt akkor, hogy nem tolták ki szívesen a személyek, hogy ki őneki a besúgója. Biztos volt megjelölésük, de egyébként ez az illető személy másik társszervnél volt, ott hivatalosan is úgymond regisztrált besúgó. A BRFK-nál” – mondta Zsurkán Béla.

A védő szerint a kenőpénzre sincs bizonyíték. Az ügyészség helyettes szóvivője szerint azonban a volt rendőri vezetők akár több száz millió forintot is zsebre tehettek. A Vizoviczki-ügynek már 45 gyanúsítottja van.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!