2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:05

Lázár: Nem Simicska vagy Csányi érdekeit nézzük

2014. július 22., kedd 10:30, frissítve: péntek 12:48

Visszafordíthatatlan károkat okoz a mezőgazdaságban az agrárpénzek elvonása az egyik gazdaszervezet szerint. Több tízezer munkahely szűnhet meg azzal, hogy a kormány a vártnál is több pénzt csoportosít át a nagybirtokoktól a kisebb gazdaságokhoz.

Hosszú távú, visszafordíthatatlan károkat okoz a mezőgazdaságban az agrárpénzek elvonása a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) szerint. A szervezet főtitkára Hír TV-nek azt mondta: az agrártámogatási rendszer átalakítása nem szolgálja sem az ország, sem a vidék, sem pedig az ágazat érdekeit. A kormány a vártnál is több pénzt csoportosít át nagybirtokoktól a kisgazdaságoknak a területalapú támogatásokból az új uniós költségvetési ciklusban. 1200 hektár felett egyetlen fillért sem kapnak az érintett gazdaságok. A gazdaszervezet szerint több tízezer munkahely szűnhet meg.

– Nem tudják a döntéshozók, hogy kikről beszélnek. Nem tudják, hogy e mögött az ötszáz cég mögött körülbelül háromszázezer magyar tulajdonos van, kistulajdonos, akik 25 év óta itt veszik a tulajdonrészt, hogy ott maradjanak a cégnél, jelzem, leginkább, hogy a munkahelyüket megőrizzék. Ennek a háromszázezer magyar kistulajdonosnak üzeni a kormány, hogy rátok nincs szükség. Ennek a háromszázezer tulajdonosnak a sorsa ott fordul meg, hogy marad-e munkahely avagy nem – mondta Horváth Gábor, a MOSZ főtitkára.

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János szerint a rendszer kialakításakor a munkahelyteremtés volt az elsődleges szempont, a nagybirtokok érdekeit nem tudták figyelembe venni.

– A kormány nem az alapján mérlegelt, hogy ez Simicska úrnak vagy Csányi úrnak jó vagy rossz, a kormány az alapján mérlegelt, hogy a vidéken élők számára hogyan tud életlehetőségeket teremteni, és hogy ezt a támogatást, ami rendelkezésre állt, hogyan tudja igazságosabban elosztani, hogyan tudja úgy elosztani, hogy többen, többet kapjanak ebből – mondta Lázár János.

Varga: Többlettámogatásban részesülhetnek a nagyüzemek

Nincs még teljesen kidolgozva az agrártámogatási rendszer koncepciója, a részletszabályozásban az is elképzelhető, hogy többlettámogatásban részesülhetnek majd a nagyüzemek – erről a nemzetgazdasági miniszter beszélt a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.

– El tudunk képzelni olyan átalakítását a magyar mezőgazdaságnak, a nagyüzemi foglalkoztatásnak, amelynek végén ezek a nagyüzemek még többlettámogatáshoz is hozzá tudnak jutni a korábbiak helyett, hiszen ha a foglalkoztatásban tudnak majd vállalni bizonyos feltételeket, akkor e mögé akár uniós forrást, akár hazai forrást tudunk rakni, és ezekből a támogatásokból tudnak részesülni – mondta Varga Mihály.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!