2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Laborc többször is ellentmondásba keveredett

2013. április 25., csütörtök 19:05, frissítve: péntek 11:53

Csak az egyik 2008-as Laborc–Portik-találkozóra emlékezett a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori vezetője a novemberi meghallgatásán – derül ki a bizottsági ülés nyilvánosságra hozott jegyzőkönyvéből. A titkosítás alól feloldott dokumentum alapján Laborc Sándor többször is ellentmondásba keveredett, és mást állított, mint ami a találkozókon készült hanganyagon hallható.

Feloldották a titkosítás alól a nemzetbiztonsági bizottság Portik-ügyben tartott 2012. őszi üléseinek jegyzőkönyveit. Annak idején zárt ajtók mögött hallgatták meg az olajszőkítésből meggazdagodott bűnözőhöz fűződő kapcsolatáról Laborc Sándort is. A most nyilvánosságra került jegyzőkönyvből kiderül, hogy az Energol Rt. egykori igazgatója Vajtó Lajoson keresztül kereste meg Szilvásy Györgyöt, és a titokminiszter utasította a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatóját a találkozóra.

Laborc Sándor viszont csak egyetlen ilyen találkozóról beszélt a bizottsági ülésen, holott azóta bebizonyosodott, hogy legalább kétszer egyeztettek személyesen Portikkal. Arra sem emlékezett, hogy a maffiózó beszélt volna neki MSZP-s politikusok pénzeléséről. A bizottság fideszes tagja szerint Laborc Sándor végig nagyvonalúan kezelte a tényeket. Kocsis Máté szerint ez kiderül, ha a találkozókról készült hangfelvételek leiratát egybevetik a bizottság előtt tett vallomásával.

„Most, hogy nyilvánosságra került, mindenki a saját szemével láthatja, hogy a tényekkel köszönő viszonyban nem lévő olyan állításokat, megfogalmazásokat tett, amelyek nyilvánvalóan valótlanságokat tartalmaztak, és nyilvánvalóan a bizottság tagjainak a megzavarására, megtévesztésére irányultak” – fogalmazott a Hír TV-nek a fideszes politikus.

A csütörtöki kormányülés után a belügyminiszter azt mondta: az ügy még nincs lezárva, és támogatja a teljes körű tisztázását. – Ami Magyarországnak és a titkosszolgálatoknak az érdekeit nem sérti, azoknak a dokumentumoknak a nyilvánosságra hozatalát támogatom – fogalmazott Pintér Sándor.

A miniszterelnök szerint az egész ország erkölcsi kérdésévé vált a Portik–Laborc-ügy, és ha az Európai Unió valamit vizsgálni szeretne, jobb lenne, ha inkább ezzel az üggyel foglalkozna. Orbán Viktor hangsúlyozta: nem lepődött meg a szocialisták módszerein, de megengedhetetlennek tartja, hogy egy titkosszolgálati vezető ismert bűnözőkkel egyeztessen.

„El kellene jutni húsz évvel a rendszerváltás után oda Magyarországnak, hogy bűnözőkkel nem ülünk le egy asztalhoz, bűnözőkkel nem egyeztetünk – fogalmazott Orbán Viktor. – Az ellenfeleinkkel szemben bűnözőkkel nem fogunk össze. Egyáltalán, ilyen dolgokat nem azért nem csinálunk, mert MSZP-sek vagyunk, fideszesek, hanem azért nem csinálunk, mert rendes emberek vagyunk, és rendes ember ilyet nem csinál” – tette hozzá a miniszterelnök.

MSZP: Hiba Portiknak hinni

A szocialisták szóvivője szerint a Fidesz nagyot hibázik, amikor elhiszi Portik Tamásnak, hogy 2008 előtt pénzt adott egyes MSZP-s politikusoknak. „Most egy gyilkossággal alaposan gyanúsítható személy mellé állt a Fidesz – mondta Török Zsolt. – A Fidesz egy bűnöző vagy bűnözőként nyilvántartott személy mellé állt, és az ő vallomásai, félrebeszélése, hazugságai alapján próbálnak támadni embereket, köztük a legerősebb ellenzéki pártot” – fűzte hozzá az MSZP szóvivője.

Közben a Magyar Nemzet megírta, hogy Portik Tamásnak is köze lehetett a Kósa Lajos elleni 2010-es lejárató akcióhoz. A Hír TV Célpont című műsora is beszámolt róla, hogy Debrecen fideszes polgármesteréről a választási kampány finisében jelent meg egy videó, amely arról szólt, hogy Kósa Lajos több 10 millió forintot kapott nagy értékű ingatlanok átminősítéséért. A felvétel szereplője, Rónai Attila később feljelentést tett, és azt állította: megzsarolták, ezért hazudott a fideszes politikusról. Az olajbotrányban érintett férfit elmondása szerint Portik Tamás kereste meg azzal, hogy egy NBH-s tiszt beszélni szeretne vele. A találkozón aztán arra kényszerítették, hogy egy előre megírt szöveget olvasson fel Kósa Lajosról. Azt mondták neki, ha nem teszi, börtönbe juttatják a korábbi ügyei miatt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!