2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Laborc–Portik-ügy: a hangfelvétel megegyezik a leirattal

2013. április 29., hétfő 18:04, frissítve: kedd 11:23

A Portik–Laborc-találkozókról készült felvételek minőségével ugyan gondjuk van az ellenzéki politikusoknak, de azt ők sem állítják, hogy a felvételeket manipulálták. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága kedden dönt arról, hogy tényfeltáró munkacsoport vizsgálja-e meg az egykori titkosszolgálati vezető és az olajmaffiózó kapcsolatának előzményeit és a találkozók után történteket.

A testület hétfőn zárt ajtók mögött hallgatta meg a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt vezetőjének és az alvilág ismert alakjának találkozóján készült hanganyagokat. Csampa Zsolt azt mondta, a Fidesz-frakció holnap tesz javaslatot arra, hogy a parlament nemzetbiztonsági bizottsága milyen formában vizsgálja tovább a Portik–Laborc-ügyet. Hozzátette, a hangfelvétel nyilvánosságra hozásáról a belügyminiszternek és az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatójának kell döntenie.

A Hír Televízió tudósítója elmondta: a meghallgatáson jelen volt két ellenzéki képviselő – Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja és Mile Lajos, az LMP frakcióvezető-helyettese – is. Vadai Ágnes elmondta: sok helyen rosszul lehet hallani a felvételt, de a technikusok jövő hétre megtisztítják a hanganyagot, így remélhetőleg jobban lehet majd hallani, és ezáltal többet meg lehet tudni a találkozóról. Az LMP frakcióvezető-helyettese megerősítette Vadai Ágnes szavait, miszerint rosszul lehet hallani a felvételt. Mile Lajos a Hír TV riporterének kérdésére elmondta: érdemben nem nyilatkozhat arról, mi zajlott a meghallgatáson, mert törvény tiltja. Hozzátette, javasolja, hogy alakuljon tényfeltáró bizottság a Portik–Laborc-ügy feltárásának segítésére.

Vizsgálják a büntetőjogi felelősséget

Az ügyészség már vizsgálja a Portik–Laborc-talákozók büntetőjogi felelősségét. A Központi Nyomozó Főügyészség február eleje óta nyomoz, de gyanúsított egyelőre nincs. „A Központi Nyomozó Főügyészség, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatójának feljelentésként értékelt megkeresése alapján, idén február 7-én nyomozást rendelt el, amely nyomozás jelenleg is folyamatban van” – közölte Fazekas Géza, hozzátéve: bűnpártolás gyanúja miatt. „Nincs az ügyben gyanúsítás. A nyomozás adatainak jelentős része pillanatnyilag is minősített adatot képez, ezért semmilyen ezen túl menő információt nem áll módomban közölni egyelőre” – tájékoztatta a Hír TV-t a szóvivő.

Bajnai: Elfogyott a levegő, a bizalom

Bajnai Gordon szerint a kormány mellébeszél a Laborc–Portik-ügyben. A volt miniszterelnök a találkozókon rögzített felvételek teljes leiratának nyilvánosságra hozatalát sürgette. Bajnai arra emlékeztetett, hogy miniszterelnöksége alatt távozott a nemzetbiztonság éléről Laborc Sándor, igaz az NBH vezetője csak hónapokkal Bajnai Gordon beiktatása után mondott le pozíciójáról.

„A kormányzásom elején úgy tapasztaltam, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetője körül elfogyott a levegő, elfogyott a bizalom és ezt ő maga is felismerte, érzékelte, ez az akkori nyilatkozatából is látszik – közölte Bajnai Gordon. – Szóval azt hiszem közös szándék volt az, hogy ez így nem mehet tovább, tiszta lapot kell indítani Magyarországon. Én magam azt kértem a minisztertől, hogy ezt a helyzetet oldjuk meg, a miniszter megegyezett Laborc úrral és ezzel lezárult az ő tevékenysége” – tette hozzá az Együtt 2014 elnökségi tagja.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!