2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Közel félszáz sérültje van az összecsapásoknak

,

2014. szeptember 28., vasárnap 20:16, frissítve: hétfő 11:38

Összecsaptak a rendőrök a demokráciáért tüntető diákokkal Hongkongban. A város kormányzója illegálisnak minősítette a tiltakozóakciót. A tüntetők a pekingi vezetés augusztusi döntése ellen demonstrálnak, amelyben korlátozta a szabad jelöltállítást a 2017-es kormányzóválasztásokra. Az összetűzéseknek több mint ötven sérültje van, a rendőrök majdnem száz diákot előállítottak.

Esernyővel a kezükben próbálták áttörni a hongkongi diákok a kormányzóság köré vont rendőrkordont. Az esernyő nem támadásra, hanem védekezésre szolgált, a kínai rendőrök paprikaspray-vel és könnygázzal tartóztatták fel a tömeget. Az egyetemisták szabad jelöltállítást követelnek a 2017-ben esedékes kormányzóválasztáson. „Azt hiszem, hogy a szabadság és a demokrácia a két legfontosabb érték az életben. Azt látjuk azonban, hogy a kínai kormány által megvalósított politika leginkább diktatúrára hasonlít. Ezért ki kell állnunk a demokráciáért” – mondta egy hongkongi egyetemista.

A tüntetések a Szeretettel és Békésen Foglald el a Központot nevű mozgalom meghirdetett demonstrációját készíthetik elő. A diákok azt tervezik, hogy jövő szerdán lezárják a Kína egyik legfontosabb gazdasági központjának számító város pénzügyi negyedét. „Az üzenetünk nagyon egyszerű. Mi kiállunk a diákok mellett. És az utolsó pillanatig kitartunk” – mondta Szeretettel és Békésen Foglald el a Központot mozgalom egyik alapítója.

A hongkongi kormányzat a pénzügyi negyed tervezett blokádjával kapcsolatban közölte, hogy a rendőrség törvényesen és szakszerűen lép majd fel. „A kormány egy az egyben semmibe veszi a politikai reformokra vonatkozó követeléseinket. Ezért fokoznunk kell akcióinkat, ennek első lépése a civil tér megteremtése, nem hisszük ugyanis, hogy a hongkongiak lemondanának a demokratikus intézményekről” – mondta a Hongkongi Egyetemisták Szövetségének főtitkára.


Az egyik tüntetőt négy rendőr vitte el, mások tapsolva vonultak be az őrszobára. A hatósági tájékoztatás szerint őrizetbe vették az egyik legtekintélyesebb diákvezetőt is.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!