2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Közel 250 áldozatot követelt a bányarobbanás

,

2014. május 14., szerda 19:02, frissítve: csütörtök 07:49

Már 245 halálos áldozata van egy törökországi bányában történt robbanásnak. Több mint kétszáz ember még a mélyben van, ahol 18 órával a baleset után sem sikerült megfékezni a lángokat. A török miniszterelnök háromnapos gyászt rendelt el az országban, a bányászok és a hozzátartozóik azonban a kormányt hibáztatják a katasztrófáért.

Csatatérré változott a keddi török bányakatasztrófa helyszíne. Szoma város lakosai a helyszínre látogató miniszterelnök ellen tüntettek, többen gyilkosnak és tolvajnak nevezték Recep Tayyip Erdogant, akinek még az autóját is megrugdosták. A helyiek szerint a kormány a felelős az utóbbi évek legnagyobb bányabalesetéért, amelyben több mint 240-en vesztették életüket.

A török vezetés korábban közölte: a magánkézben lévő bányát legutóbb márciusban ellenőrizték, és akkor nem találtak munkabiztonsági hibákat. Az ellenzék szerint azonban a kabinet többszöri kérésük ellenére sem szigorított a bányászattal kapcsolatos biztonsági feltételeken.

„Szomában folyamatosak a bányarobbanások, ezekben pedig munkásokat veszítünk el. A parlamentben rákérdeztünk: milyen eredménye volt annak, hogy 10 vizsgálat 66 hibát talált, és megbírságolták a cégeket? Újabb robbanás és újabb halálesetek” – mondja Ozgur Ozel török ellenzéki képviselő.

A tragédiát műszaki hiba okozta: egy transzformátor felrobbant, és tűz ütött ki a tárnában. A vájárok többsége szén-monoxid-mérgezésben vesztette életét. A robbanás éppen műszakváltás idején történt, amikor összesen 787 ember volt a mélyben. Közülük több mint 350-et kimentettek, sokan viszont lent rekedtek, két kilométerrel a felszín alatt és négy kilométerre a bánya bejáratától. Az áldozatok száma így várhatóan tovább fog nőni, mert még 18 órával a baleset után sem sikerült megfékezni odalent a lángokat.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!