2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Kőzápor az újságírókra, az adás is félbeszakadt

,

2014. november 27., csütörtök 07:00, frissítve: csütörtök 12:04

A korábbi napok zavargásaihoz képest viszonylagos nyugalom volt csütörtökre virradó éjjel az amerikai Fergusonban. A helyi rendőrségnél csupán kéttucatnyian tiltakoztak – a város több pontját a Nemzeti Gárda tagjai ellenőrzik. Missouri állam kormányzója 2200 fegyveres rendfenntartót vezényelt a településre és környékére. Korábban az Egyesült Államok több mint százhetven városában tüntettek amiatt, hogy nem emelnek vádat a fegyvertelen fekete tinédzsert agyonlövő fehér rendőr ellen.

Tüntetők próbáltak feltartóztatni egy autót Minneapolisban. A sofőr azonban áthajtott a tömegen, egy résztvevőt el is gázolt. A nő könnyebb sérüléseket szenvedett. A missouri állambeli város csak az egyike annak a százhetven amerikai településnek, ahol az utcákra vonultak amiatt, hogy a nagyesküdtszék nem emelt vádat az ellen a rendőr ellen, aki lelőtt egy fegyvertelen fekete fiút.

Több helyen tüntetőket állítottak elő a forgalom akadályozása miatt. Oaklandben az autópályán gyújtottak fel egy autót a demonstrálók.

Sok városból jelentettek tüntetéseket

Washingtonból, Philadelphiából, Bostonból, Baltimore-ból, Portlandből, Chicagóból, Denverből, New Orleansből, Los Angelesből, San Franciscóból, Atlantából és Seattle-ből is jelentettek utcai megmozdulásokat. Több helyen tüntetőket állítottak elő a forgalom akadályozása miatt. Oaklandben pedig az autópályán gyújtottak fel egy autót a demonstrálók.

Két FBI-ügynökre is rálőttek

Fergusonban a rendőröknek és a nemzeti gárda egységeinek sikerült megfékezniük a nagyobb zavargásokat. De a tüntetőknek sikerült felgyújtaniuk egy rendőrautót. Két FBI-ügynökre is rálőttek a Városban. Egyikük állapota sem életveszélyes. Az Amerikai Szövetségi Nyomozóiroda szóvivője szerint az esetnek nincs köze az elmúlt napok utcai eseményeihez.

„Remélem a hétfő éjjel csak a frusztrációt, a reakciót láttuk. De tudjuk, hogy vannak olyanok akik rombolási szándékkal mentek az utcákra, a nagyesküdtszék döntésétől függetlenül. Remélem, lenyugszanak” – mondta Ferguson polgármestere.

Így látja a rendőr

Tüntetők szerdán élőláncot alkottak a város egyik nagy kereszteződésében. A nagyesküdtszék három hónapos vizsgálata és az ügy majd’ ezeroldalas dokumentációja szerint az afroamerikai fiatalember megütötte a vele szemben intézkedő rendőrt, majd megpróbálta megszerezni szolgálati fegyverét. „Belegondoltam: lelőhetem ezt a srácot? Törvényesen megtehetem? A válaszom pedig az volt, hogy le kell. Ha nem teszem meg, ő öl meg engem” – törte meg a hallgatást a rendőrtiszt, aki folyamatosan életveszélyes fenyegetéseket kap.

Gyújtogatásra buzdított

Noha a Brown család hivatalosan elítélte az erőszakot, egy videóból kiderült, hogy Brown nevelőapja nem sokkal a hétfői zavargások kitörése előtt gyújtogatásra buzdított. A lelőtt fiatal apja szerint a nagyesküdtszék határozata tovább mélyíti a sebeket. Közben Fergusonban már több üzlettulajdonos is megkezdte eltüntetni a fosztogatások, és rongálások nyomait.

Félbeszakadt a CNN adása

Kövekkel dobálták meg az újságírókat a tüntetők az Egyesült Államokban kirobbant zavargások során. A Los Angeles Times újságírójának fejbőre felszakadt, a CNN adását pedig félbe kellett szakítani. Több riporter a könnygázfelhő miatt nem tudta folytatni munkáját.

Testi épségüket veszélyeztették az újságírók

Sokszor saját testi épségüket is veszélyeztették azok az újságírók, akik a frontvonalról tudósítanak az amerikai zavargásokról. Fergusonban például egy könnygázzal végrehajtott rendőri oszlatás közepére került a CNN riportere. Miközben az újságíró tovább beszélt, könnygázpatronok robbantak mellette. Hangja elcsuklott, és végül egyik kollégája rángatta el a veszélyes zónából.

Egy másik helyszínen a tüntetők miatt került veszélybe az amerikai hírcsatorna egyik munkatársa. Miközben a háttérben egy épület lángolt, a riportert fejbe dobták egy kővel. „Nincs semmi bajom, már ért ennél sokkal nagyobb ütés is” – mondta az újságíró. Ezt követően fejét tapogatva folytatta a tudósítást, miközben szinte minden lángolt körülötte. A háborús körülmények között dolgozó újságírót végül kollégája szakította félbe, hogy nehogy nagyobb baja legyen: „Látom, hogy kövek repülnek körülötted, és nyilvánvaló, hogy néhány nagyon rossz ember van ott. Szeretném, ha biztonságosabb helyre mennél.”

Felszakadt a fejbőre

A Los Angeles Times munkatársa már nem úszta meg ennyivel: fejbőre felszakadt, miután valószínűleg egy kővel dobták fejbe a tüntetők. Az újságíró mindenesetre próbálta könnyedén venni a történteket. „Nem láttam, hogy bárki bármit is dobott volna. Nem láttam, mi volt. Csak valamit éreztem a fejemen. Nem szédülök, szóval túl leszek rajta” – mondta mosolyogva, miközben egy kendővel próbálta elállítani a vérzést.

A tüntetések során más médiumok, például a Fox News televíziós csatorna riportereit is megtámadták, de az eddigi jelentések szerint ők sem szenvedtek komolyabb sérüléseket.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!