2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Kovács László vállalná az MSZP vezetését

2014. május 27., kedd 14:03, frissítve: kedd 17:47

Frakcióvezető maradna Mesterházy Attila – csak később dönti el, hogy újraindul-e a pártelnökségért. Több szocialista már háborog, hogy az őszi választás előtt a választmánynak nem sok lehetőséget hagyott az elnökség.

Mesterházy Attila nem mond le frakcióvezetői posztjáról, azt pedig még nem döntötte el, hogy újraindul-e a pártelnökségért. A szocialista párt elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában jelentette be, hogy nem mond le a képviselőcsoport vezetéséről. Mesterházy Attila kiemelte: nem szabad személyi kérdésekre egyszerűsíteni az MSZP problémáit, ugyanis vasárnap a párt politikájára is nemet mondtak az emberek. Közölte, hogy szombaton a választmány dönthet úgy, hogy elfogadja az elnökség lemondását, akkor azonnali tisztújításra kerül sor, és 45 napon belül teljesen új vezetés lesz a pártban.

Mesterházy Attila a párt EP-választási vereségével kapcsolatban azt mondta, hogy másfél hónap kevés volt, hogy felrázzák a szavazóikat. Hozzátette: az őszi önkormányzati választáson szeretnének valamilyen együttműködést, mert csak így lehet esélyük.

– Menjünk sorban. Tehát először azt látjuk, hogy most választottak meg frakcióvezetőnek, nem is olyan rég…
– Ezért kérdezem, hogy lemond-e a frakcióvezetőségről.
– Nem mondok le a frakcióvezetésről, az egy másik terepe a politizálásnak, az országgyűlési frakciónak a terepe.
– De hát az elég nagy hatalom.
– Hát nézze, én azt hallottam, hogy aki bent van a parlamentben, az nem sok mindent tud csinálni, mert a politika terepe a párton kívül van.
– A pártja szintjén azért igen…
– Azért ne keverjük össze a dolgokat! A politika színtere a parlament falain kívül lesz, és ott lehet eredményeket elérni, mert a parlamentben lassan vitatkozni sem lehet a Fidesz új szabályai miatt. Most ne úgy alakítsuk a véleményünket, ahogy éppen az adott helyzet megkívánja? – fogalmazott az MSZP elnöke.

Lendvai Ildikó szerint gyors tisztújításra van szükség az MSZP-n belül, hogy az emberek elhiggyék, a párt is változtatni akar. A szocialista politikus az ATV Start című műsorában a lehetséges új elnököt nem akarta megnevezni, azt viszont hangsúlyozta, hogy sem ő, sem a hozzá hasonló politikusok nem jöhetnek szóba, mert szerinte azzal a változatlanságot üzennék. Lendvai Ildikó egy esetleges baloldali összefogásról azt mondta, hogy az Együtt–PM-mel és a DK-val is egy súlycsoportba kerültek, ami szerinte azt mutatja, hogy egymásra vannak utalva.

– A legrosszabb üzenetnek azt tartom, ha nem fogadjuk el az elnökség lemondását, és nem találunk ki gyors megoldást. A második legrosszabb üzenet, ha azt sugalljuk, hogy itt visszarendeződés van. Az én nevem azt sugallja.
– Kovács Lászlónak is üzen ezzel?
– Magamnak szeretnék üzenni ezzel, és a hozzám hasonló helyzetben levőknek.

Kovács szívesen segítene

Ha felkérnék, vállalna vezető tisztséget az MSZP-ben Kovács László. A szocialisták volt elnöke azt mondta a Hír Televíziónak, hogy szívesen segítene újra sikeressé tenni a pártot. Kovács László az MSZP megújításának részleteiről azonban egyelőre nem nyilatkozik.

„Most is azt mondom, hogy minden olyan pozíciót elvállalnék, amelyben segíteni tudnék az MSZP talpra állításában és abban, hogy újra sikeres párt legyen. Van elég sok tapasztalatom e tekintetben. Vannak tapasztalataim, hogy hogy lehet sikeressé tenni a pártot, ezt szívesen hasznosítanám. Nem motivál a hatalom, és végkép nem motivál a hatalom által mért pénz, tehát csak az ügy, a szociáldemokrata értékrend sikerre vitele az, ami miatt vállalnám” – fogalmazott az MSZP volt elnöke.

Ilyen bukta után nem felajánlani kell

Mesterházy Attilának már vasárnap este le kellett volna mondania – vélekedett Havas Szófia a Célpontnak. Az MSZP fővárosi képviselője szerint a kétharmados vereségsorozat után a párt első emberének elődeihez hasonlóan fel kell állni a pártelnöki székből. A politikus szerint a fővárosi értelmiség azért büntette meg az MSZP-t, mivel az áprilisi választáson elszenvedett kudarc után a párt vezetése ott folytatta, ahol előtte abbahagyta.

„Én értelmezhetetlennek tartom Mesterházy Attila lépését. Egy ilyen második hatalmas, kétharmados bukta után nem felajánlani kell a lemondást, hanem le kell mondani. Ebben a pártban ez mindig így volt, beleértve Horn Gyulát és az összes többi elnököt, még Gyurcsány Ferencet is, Lendvai Ildikót is. Lemondtak, leléptek” – fogalmazott Havas Szófia.

Fel sem merült bennük, hogy ekkorát buknak

Nincs vészforgatókönyve az MSZP-nek az újabb választási vereség után – írja a Magyar Nemzet szocialista forrásokra hivatkozva. A lap szerint a pártban fel sem merült, hogy a vasárnapi EP-választáson ekkorát buknak, ezért nincs tervük a helyzet kezelésére. A Magyar Nemzet szerint a jelenlegi pártvezetés megtartása mellett az az egyetlen érv, hogy a rendes tisztújítás három hónapot is igénybe venne, ami az őszi önkormányzati választások előtt nem kedvezne a szocialistáknak. A lap emlékeztet, hogy a pártnak a vezetői válság mellett a kétmilliárdos adósságával is meg kell küzdenie. A Magyar Nemzet szocialista forrásaira hivatkozva azt írja: elképzelhető, hogy a párt régi pénzes politikusai kisegítik a szocialistákat, de kérdés, hogy a támogatásért mit kérnek majd cserébe.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!