2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Híradó 22:15

Körözést adtak ki a durván megkínzott ellenzéki vezető ellen

2014. január 31., péntek 17:20, frissítve: szombat 11:43

Körözést adott ki az ukrán rendőrség az ellen az ellenzéki vezető ellen, akit egyheti kínzás után engedtek szabadon ismeretlen elrablói. Dmitrij Bulatovot január 22-én hurcolták el. A kezelését végző kórház előtt azonban rendőrök, ügyészek, valamint a férfi szimpatizánsai is megjelentek. Közben az ukrán elnök aláírta az amnesztiatörvényt. Korábban a hadsereg arra szólította fel Janukovicsot, hogy tegyen sürgős lépéseket a helyzet stabilizálására.

„Átszúrták a kezeimet. Keresztre feszítettek. Levágták a fülemet, megvágták az arcomat. Az egész testemet kék-zöldre verték. A többit látják. De hála Istennek élek” – így számolt be megkínzásáról Dmitrij Bulatov. Az ellenzéki vezetőt január 22-én rabolták el, több mint egy hét után került elő.

„Tudtuk, hogy valahol fogva tartják, az utolsó két napon nem is adtak neki enni. Kidobták az erdőben, valahogy eljutott egy faluig, és talált néhány embert ott. Felhívta a barátait, az ő számukra emlékezett csak fejből. Ők szóltak a többieknek, és aztán érte mentünk” – számolt be a történtekről Bulatov egyik barátja.

A férfi a kormányellenes tüntetéssorozat egyik vezéralakja volt. Elrablóinak kiléte egyelőre nem derült ki, a rendőrség nyomozást kezdett. Több tüntető eltűnt, az unió külügyi vezetője felkutatásukra szólította fel az ukrán vezetést. Az egyik szélsőjobboldali kormányellenes csoport a kormányerőket sejti az aktivisták eltűnése mögött és követeli a letartóztatott tüntetők szabadon engedését. „Számunkra az a lényeg, hogy a kormány beszüntessen minden erőszakos cselekményt – ebbe tartozik az aktivisták elrablása, a letartóztatások, és így tovább. Ez az első. A második pedig az, hogy engedjenek szabadon mindenkit, akit fogva tartanak, akiket ez a rezsim fogva tart” – mondta a csoport vezetője, aki azzal is fenyegetőzött, hogy akár törvénytelen eszközökkel is készek kiszabadítani társaikat.

Janukovics elnök pénteken aláírta az amnesztiatörvényt és hatályon kívül helyezte a tüntetések korlátozásáról szóló törvényt is.

Közben Strasbourgban is a kormányellenesek tüntetnek. Az Európai Tanács úgy döntött, hogy ha az emberi jogok megsértése tovább folytatódik az országban, felfüggeszti az ukrán delegáció szavazati jogát. A közgyűlés elfogadta az Európai Tanács főtitkárának kezdeményezését, miszerint egy független tanácsadói szervezet vizsgálja meg a kijevi erőszakos cselekményeket. A kijevi erőszak befejezésére szólított fel az Európai Bizottság elnöke, valamint a francia elnök is.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!