2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Kordont bontottak a tüntetők a Kossuth téren

2014. november 18., kedd 12:26, frissítve: szerda 07:42

Erőszakba torkollott a tegnapi kormányellenes tüntetés: a demonstrálók megbontották a Parlamentet védő kordont és megpróbáltak bejutni az Országházba. A tiltakozók a Hír TV stábját sem kímélték. Az egyenruhások egy idő után elkezdték kiszorítani a tüntetőket, akik a többórás patthelyzet után végül hazamentek. A demonstrálók eredetileg azért vonultak az Országház elé, hogy tiltakozzanak a jövő évi adóváltozások, a korrupció és a kabinet oroszbarát külpolitikája ellen.

Eleinte még csak kívülről támogatta az MSZP budapesti elnöke a kormányellenes tüntetést. Kunhalmi Ágnes uniós zászlóval üdvözölte a tömeget az Országház ablakából. Az Európai Unió lobogóját Kövér László házelnök hétfő délután eltávolíttatta a törvényhozás ülésterméből arra hivatkozva, hogy szerinte a magyar nemzeti parlamentben nincs szükség idegen zászlóra – sem vörösre, sem kékre. A szocialista politikus később csatlakozott a demonstrálókhoz.

Bár a szervezők a pártok képviselőit eltiltották a megmozdulástól, a tömegben Gyurcsány Ferenc párttársa, Varju László és a Szolidaritás Mozgalom vezetője, Kónya Péter is feltűnt. A baloldali politikusok is megkapták a magukét az egyik szónoktól, akinek mára a teljes magyar politikai elitből elege lett.

Az LMP egykori protezsáltja, Horváth András, az adóhatóság volt dolgozója ezúttal is elmondhatta a magáét a színpadon. Ő az, aki egy éve nem kevesebbet állított, minthogy a nagy cégek ezermilliárd forintot csalhatnak el évente, mert a NAV elnézően bánik velük. Horváth András mellett egy volt nyomozó állt. Karancsi Tibor leplezte le a 90-es évek végén az olajszőkítést.

– Létrehozzuk Magyarországon a civil szféra képviselőiből, jómagam, Karancsi Tibor és több hasonló ember közreműködésével, hasonló sorsú és hasonlóan a hatalom ellen fellépő személy közreműködésével egy korrupcióellenes szövetséget. A következő hetekben ki fogjuk dolgozni ennek a paramétereit, de segíteni szeretnénk azokat az embereket, akik korrupciós eseteket tárnak föl. Egyfajta védelmet is jelentene ez ezeknek az embereknek – mondta a volt NAV-dolgozó.

A beszédekkel a tüntetés hivatalosan véget ért, de a kemény mag nem tágított, később pedig megbontotta az Országházat védő kordont. A készenléti rendőrök és a segítségükre siető rendőrök igyekeztek feltartóztatni és kiszorítani a térről a tiltakozókat. A kemény magban állt az SZDSZ egykori képviselője, Mécs Imre a feleségével. A fiatal balliberális generációt Barabás Richárd képviselte. Ő a tandíjellenes tüntetéseket szervező Hallgatói Hálózatban tűnt fel először. Ma már ő is politikus, az Együtt–PM egyik budapesti önkormányzati képviselője.

A tömeg egy része sorfalat állt, köztük volt Mécs Imre és felesége is.

A tüntetők most sem hagyták, hogy a Hír TV munkatársai a munkájukat végezzék, az élő bejelentkezéseket gyalázkodó bekiabálásokkal zavarták. Egyik tudósítónkat megdobálták, az egyik operatőrünk nyakába pedig égő cigarettacsikket pöcköltek, őt meg is rángatták. A tüntetők és velük együtt az újságírók éjfél előtt távoztak a Kossuth térről. Kéttucatnyi demonstráló a Hír TV munkatársai után eredt, és folyamatosan szidalmazta őket.

Senkit sem állítottak elő

Bár a rendőrök senkit nem állítottak elő, több tüntetőt ki kellett emelni a tömegből, mert rosszul lettek.

„A rendezvényen előállításra és őrizetbe vételre nem került sor, kollégáim két szabálysértési feljelentést tettek, és négy esetben biztonsági intézkedést alkalmaztak. Ez azt jelentette, hogy két hölgy rosszul lett, illetve egyikük megsérült, a rendőrök kimentették őket a tüntetők közül, majd átadták az Országos Mentőszolgálatnak. A rendezvényről egyébként elmondható, hogy a tüntetők többsége törvénytisztelő és nyugodt volt a rendezvény alatt és azt követően. Volt néhány személy, akik megpróbálták jogsértésre buzdítani az ott lévő tüntetőket, azonban az egyértelműen látszott, hogy a demonstrálók békés módon kívánták gyakorolni alapvető jogaikat” – nyilatkozta a Hír TV-nek Csiszér-Kovács Viktória, az ORFK szóvivője.

Vidéken és külföldön is tiltakoztak

A budapesti tüntetéshez több vidéki város is csatlakozott, de külföldön is tiltakoztak a kormány politikája ellen. Pécsett ezren vonultak utcára. A szónokok érintették az amerikai kitiltási ügyet, a devizahitelek forintosítását és a kabinet oroszbarát politikáját is. Egyikük Heindl Péter, aki azzal szerzett magának korábban ismertséget, hogy paprikajancsit rajzolt az adóhivatalban kihelyezett alaptörvényre, azt mondta: uniós fórumokig is hajlandó elmenni a demokrácia helyreállításáért. A tüntetők a város főteréről az adóhatóság pécsi kirendeltségéhez, a Fidesz városi irodájához, majd a Baranya Megyei Kormányhivatalhoz vonultak.

– Nemet mondunk az információkorlátozásra, a korrupcióra, a jelenlegi külpolitikára, a túladóztatásra, a közoktatás leépítésére és a felelőtlen kormányzásra. Igent mondunk Európára, a szabadságra, az átláthatóságra és a demokráciára – fogalmazott Juhász Péter szervező.

Berlinben és Brüsszelben is tüntettek a magyar kormány ellen A közfelháborodás napja nevet viselő rendezvényen. A német fővárosban mintegy százan vonultak a magyar nagykövetség épülete elé. Ennél kevesebben gyűltek össze Brüsszelben, egy 19. századi belga miniszterelnök, Walthére Frére-Orban nevét viselő téren. A tüntetők egy „Stop Orbán” táblával vonultak a térre, ahol gyertyát gyújtottak és néhány közös fényképet készítettek. A rendezvényen megjelent Niedermülller Péter, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője és Sértő-Radics István, Uszka polgármestere.

Az Országgyűlésben is téma volt

Kedden a parlamentben is téma volt a hétfői kormányellenes tüntetés. A szocialista Tóth Bertalan napirend előtt azt mondta: jogos és érthető minden felháborodás, amíg a kormány nem tisztázza a korrupciós ügyeket. Az ellenzéki felszólalásra a kormány nevében Tállai András válaszolt, az államtitkár azt mondta: a jelenlegi kabinet tiszteletben tartja a tüntetőket, nem úgy, mint a korábbi szocialista kormányok, akik megtámadták a demonstrálókat. Azt azonban elítélte, hogy a tegnapi tüntetés erőszakba torkollott.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!