2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Kondorosi a tévéostromról: Gyurcsány közvetlenül adott utasításokat

,

2013. november 12., kedd 17:59, frissítve: szerda 20:28

Már a második tanú erősíti meg, hogy Gyurcsány Ferenc közvetlenül adott utasításokat a rendőri vezetőknek a tévészékház ostroma idején. Kondorosi Ferenc, az akkori kormány rendészeti államtitkára szerint sem őt, sem miniszterét nem avatták be mindenbe azokban a napokban.

„Nyilvánvalóan valamilyen fajta kapcsolatot tartottak rendőri vezetőkkel” – ezt Gyurcsány Ferencről állította a 2006-os őszi zavargásokkal kapcsolatban Kondorosi Ferenc a Fővárosi Törvényszéken. A Gyurcsány-kormány akkori igazságügyi és rendészeti államtitkára szerint – bár nekik lett volna joguk erre – sem ő, sem pedig akkori főnöke, Petrétei József miniszter nem adott utasításokat a rendőröknek, hogy hogyan járjanak el a zavargásoknál. Gyurcsány Ferenc ugyanis kikerülte őket, ezért ő személyesen járhatott el – vallotta a volt államtitkár.

„Ha arra gondolunk, hogy a miniszter úr (Petrétei József – a szerk.) nem adhat utasítást, én nem adhattam utasítást, hát akkor valaki csak adott utasítást! Úgy gondolom, hogy egyedül a miniszterelnök tehet ilyent, és nyilvánvalóan, bár nincs jogom megítélni, azt gondolom, hogy ő meg is tette ezt, mert volt valami felelősségérzete” – fogalmazott a volt igazságügyi és rendészeti államtitkár.

Kondorosi vallomását végighallgatta Gergényi Péter akkori budapesti rendőrfőkapitány is. Gergényi Péter ügyvédje szerint védence nem beszélt, így utasításokat sem kapott a tévéostrom idején Gyurcsány Ferenctől. Gulyás Gábor azt mondta, nem is volt erre szükség, mert a tévéostrom felszámolásáért az akkori országos rendőrfőkapitány helyettese volt a felelős. „Kondorosi úr csak utalt arra, hogy beszélhetett a miniszterelnök úr rendőri vezetőkkel, de hogy konkrétan kikkel, arról az államtitkár úr sem mondott semmilyen konkrétumot ezzel kapcsolatosan” – mondta Gulyás Gábor védőügyvéd.

Gyurcsány Ferenc ma már azt állítja, csak azt kérte a rendőröktől, hogy törvényesen tegyenek meg mindent a rend helyreállításáért. 2006-ban viszont az egyik kereskedelmi televízióban ő maga is elismerte, utasításokat adott a rendőrségnek. „Minden rendelkezésre álló eszközzel, törvényes keretek között, a leghatározottabban, és ebben, külön és kifejezetten, mondjuk úgy, hogy utasítást adtam, hogy a televíziót meg kell védeni” – fogalmazott korábban Gyurcsány Ferenc.

A tárgyalás csütörtökön folytatódik az országos rendőrfőkapitány egykori helyettesének meghallgatásával.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!