2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 06:30

Komoly havazásra, hóátfúvásokra figyelmeztetnek

,

2014. december 28., vasárnap 18:05, frissítve: vasárnap 19:06

Már másodfokú a riasztás több nyugat-magyarországi járásban a hófúvások miatt. A térségben 8 megyében van érvényben narancssárga figyelmeztető jelzés – ezeken a helyeken viharos széllökésekre kell számítani, illetve sok helyen akár 20 centiméternél több hó is hullhat.

A hófúvások miatt több délnyugati járásra is elsőfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. A térségben már nyolc megyében van érvényben másodfokú, narancssárga figyelmeztető előrejelzés. Ezeken a helyeken viharos széllökésekre kell számítani, emellett sok helyen akár 20 centiméternél is több hó hullhat. A fővárosban szombat este kezdett havazni. A közlekedésben egyelőre nincs fennakadás, az utakat országszerte folyamatosan takarítják. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője fokozott óvatosságra kérte az autósokat a nedves utak miatt.

„Már nemcsak a Dunántúlon, hanem a dél-alföldi megyékben is változó intenzitással havazik, így az előrejelzéseknek megfelelően több helyen téliesebb útviszonyokra számíthatnak a közlekedők. Szombat este óta gyakorlatilag folyamatosan végezzük a szükséges síkosságmentesítési és hóeltakarítás munkákat. Az M7-es és M1-es autópálya felülete nedves, csupán a leállósávokban találkozhatnak az autósok latyakosabb részekkel. A főutak jól járható, egyedül az alsóbb rendű szakaszokon fogadhatják téliesebb útviszonyok a volánnál ülőket” – tájékoztatta Pécsi Norbert Sándor a Hír TV-t délben.

15 órakor elmondta, hogy az ország déli, nyugati területein intenzívebb a havazás. Ezeken a területeken már most 10-15 centiméter friss hó hullott. Az autópályák vizesek, de jól járhatók, a leállósávok latyakosak. Mivel a hókotrókkal a főútvonalakra és autópályára koncentrálnak elsősorban, a mellék- és alsóbbrendű utak még havasak. Amennyiben délután, illetve este megélénkül a szél, a hóátfúvások miatt több munkájuk lesz a síkosságmentesítőknek.

A legtöbb hó a Nyugat-Dunántúlon van. Az M60-as autópályánál három baleset is történt – mondta el a Hír Televízió helyszíni tudósítója, Szilágyi Jenő. Két személyautó és egy kisbusz csapódott a szalagkorlátnak. Az intenzív havazás miatt az autópályának csak az egyik sávján lehet közlekedni Budapest felé is. Az 51-es úton egy kamion fordult keresztbe. Bodánál is történt baleset, busz borult az árokba, a 15 utas közül senki sem sérült meg. Pécs környékén intenzív a havazás, már most több mint 25 centiméter friss hó hullott. A városban jelenleg 18 nagyobb és 16 kisebb hókotró dolgozik több mint száz munkással.

Forgalomkorlátozás lépett életbe

Nem engedik át a kamionokat Horvátországba Barcsnál a havazás miatt. A forgalomkorlátozás délután lépett életbe. Magyarország területére még nem korlátozzák a belépést, a Szlovákia és Ausztria felől érkező autósokat viszont arra figyelmezteti a Győr-Moson-Sopron megyei katasztrófavédelem, hogy csak hólánccal léphetnek át a határon.

Eddig több mint húsz baleset történt

A hókásás utakon kora délutánig több mint húsz baleset történt – autók és buszok koccantak össze a vékony hóréteg miatt. A 82-es főúton délután Veszprémvarsány mellett az oldalára dőlt egy kisbusz, a Baranya megyei Boda határában pedig megcsúszott és az árokba hajtott egy busz. Az ütközések mellett elakadások is lassítják a forgalmat: a katasztrófavédelem azt kéri, hogy aki teheti, ne induljon úton azokon a területeken, ahol másodfokú figyelmeztetés van érvényben a hófúvás miatt.

Hamarosan vége az intenzív havazásnak

Már vasárnap este véget ér az intenzív havazás. Éjszaka dél felé húzódik a csapadékfelhő, így hétfőn és kedden már csak néhány helyen kell rövid hózáporokra számítani az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint. A hőmérséklet azonban a következő napokban is fagypont alatt marad, a jövő héten mínusz 15 fok is lehet. „Nagyon hideg levegő áramlik felénk. Erősödik az éjszakai lehűlés, olyannyira, hogy mínusz 8, mínusz 10 fok lesz a jellemző, sőt, a hóval borított területeken akár mínusz 15 foknál is hidegebb lehet a hajnali órákban. A jövő hét nagy részében országszerte fagyni fog, még a kora délutáni órákban is” – emelte ki Jenki Szilvia meteorológus.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!