2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Klicsko: Egyesülnünk kell, hogy odacsapjunk

2013. november 30., szombat 19:30, frissítve: vasárnap 16:24

Ukrajnában általános sztrájkra szólított fel az ellenzék az elnök elleni, egy hete tartó tüntetés szétverése után. A rendőrség azzal magyarázta a tömegoszlatást, hogy a demonstráció akadályozta a főváros fenyőfájának felállítását.

Az ukrán fővárosban egy hete tüntetnek az elnök ellen, aki leállította az uniós csatlakozást. A rendfenntartó erők szombat hajnalban könnygázzal és gumibottal oszlatták a tömeget. Egy amatőr felvételen az látható, hogy a földön fekvő embereket sem kímélték a rohamosztagosok, akik 35 tüntetőt állítottak elő. Az ellenzék szerint az elnök békés demonstrációt fojtott el.

– Gyerekeink, diákjaink, fiataljaink vére tapad a kezéhez. Ezért felelnie kell. Viktor Janukovics parancsára történt mindez, ő a bűnös ezért, le fogjuk mondatni – közölte az ellenzéki Szülőföld párt elnöke.

Az ellenzéki vezetők általános sztrájkra szólítottak fel, és előre hozott elnökválasztást követelnek. „Egyesülnünk kell, hogy odacsapjunk, egyedül erre nem leszek képes – mondta Vitalij Klicsko. – Az emberek támogatása nélkül semmit sem tudunk elérni. Egyesülnünk kell” – tette hozzá az egykori profi ökölvívóból lett politikus.

Az ukrán elnök bebörtönzött politikai ellenfele, Julija Timosenko vasárnapra újabb tömegtüntetést hirdetett. A volt ukrán miniszterelnök üzenetét lánya olvasta fel. „Minden ukránhoz szólok, hogy lépjen fel Janukovics diktatúrája és az erőszak ellen. Felszólítom a nemzetet, hogy december elsején délben menjen a Sevcsenko parkba, válaszul a társulási szerződés elutasítása és a gyerekeink elleni támadás miatt. Millióknak kell a Majdanon lenniük, nem elég, ha csak százezrek. Ne hagyják el a tereket, amíg a rezsimet békés eszközökkel le nem váltjuk” – tolmácsolta édesanyja szavait Jevgenyija Timosenko.

A jelenlegi ukrán miniszterelnök provokációnak minősítette a tömegoszlatást, és alapos vizsgálatot ígért.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!