2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Klicsko általános sztrájkra szólította fel a tüntetőket

2013. december 4., szerda 08:03, frissítve: szerda 18:20

Általános sztrájkra szólított fel az ukrán ellenzék, miután a parlamentben nem sikerült megbuktatni a kormányt. A középületek blokádja ellenére az ukrán kormány bejutott a hivatalába. Az ülésen a miniszterelnök bűncselekménynek minősítette a kormányépületek körülzárását. Közben az orosz és az ukrán olajvállalat megállapodott abban, hogy az ukránoknak csak tavasszal kell kifizetniük a téli gázszámláikat. Viktor Janukovics elnök Kínában próbál kölcsönt szerezni a csődközelben lévő országnak.

Folytatódott a középületek blokádja az ukrán fővárosban, amit a miniszterelnök bűncselekménynek nevezett a kormány ülésén. „Bizonyos politikai erők, amelyeknek nincsenek konstruktív ötleteik, erőszakos utcai tüntetéseket vezetnek, törvénytelenül szállnak meg középületeket, és megbénítják az állami intézményeket. Arra kérem az utcai tiltakozások úgynevezett vezetőit, hogy vállalják a felelősséget ezekért a bűncselekményekért. Arra kérem őket, hogy ne bújjanak az emberek mögé, hanem nyilvánosan, világosan és nyíltan mondják meg, hogy mindezért ki felel majd” – mondta Mikola Azarov. A miniszterelnök ezzel reagált az egyik ellenzéki vezető sztrájkfelhívására.

„Sztrájkra szólítunk fel, országos sztrájkra. A hatóságoknak meg kell hallaniuk minket. Biztos vagyok abban, hogy képesek vagyunk nyomást gyakorolni az ukrán vezetésre. Zárlatot hirdetünk, és nem tesszük lehetővé a kormányzati szervek munkáját, amíg nem látják el megfelelően a szerepüket” – mondta Vitalij Klicsko bokszvilágbajnok, az Ütés párt vezetője.

Az általános sztrájk tovább ronthatja Ukrajna gazdasági helyzetét. Ukrajna ugyanis csődközelben van, az ukrán adósságkockázati mutató ma már kétszer akkora, mint Görögországé. Ezért fontosak azok a kedvezmények, amelyeket Oroszország nyújthat. A moszkvai vezetés máris megjutalmazta az ukrán kormányt: az ukrán Naftogaz és a Gazprom megállapodott, hogy az ukránok egész télen kapnak gázt, de fizetniük csak tavasszal kell.

„Ukrajna rövid távú hátrányokat és rövid távú előnyöket is nagyon gyorsan tud szerezni. Nagyon egyszerű elzárni, megnyitni az olajcsapot, a gázvezetékeket és a különböző vámtételekkel szinte azonnali hatásokat tud kiváltani az orosz piacon, míg az európai integráció erre csak középtávon lenne képes” – vélekedett Gálik Zoltán, a Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa.


Viktor Janukovics három napra Kínába utazott, hogy kölcsönöket szerezzen országa számára. A gyengülő kijevi tüntetéseknek újabb lendületet adhat, hogy a Pekingből visszatérő Viktor Janukovics megáll Moszkvában, ahol Vlagyimir Putyinnal találkozik.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!