2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Komment 06:00

Légibomba: 1500 embert költöztettek ki a Várnegyedben

,

2013. július 17., szerda 14:57, frissítve: szerda 16:02

1500 embert telepítettek ki Budán egy II. világháborús bomba miatt. Ha felrobbanna, a repeszek háromszáz méteres sugarú körben pusztítanának.

Kertépítő munkások találtak rá kedden az 50 kilogrammos, II. világháborús bombára a Várnegyed egyik utcájában.

„A szóban forgó 50 kilós légibomba, hogyha felrobbanna, körülbelül 300 méteres sugarú körben szórná szét a repeszeket, ami súlyos sérüléseket, illetve halált is okozhatna, illetve itt, a környező épületekben jelentős anyagi károk jelentkeznének, épületek dőlnének össze” – közölte Várkonyi Melinda tűzszerész főhadnagy.

A környező utcákban élő 1500 lakót szerda reggel kezdték el kitelepíteni a rendőrök. „Ha itt 2 méterre leásnak bárhol, akkor vagy csontvázakat, vagy gránátot találnak, vagy bombát, mint itt” – nyilatkozta egy helyi lakos.

Bár a lakók döntő többsége nem volt otthon, órákba telt, mire a rendőrök minden épületet végigjártak. Sokan ismerősökhöz vagy rokonokhoz mentek. Azoknak, akik nem tudtak hova menni, megnyitották az I. kerület egyik gimnáziumát. Az idősebbeket vagy a betegeket az önkormányzat szociális szolgálata szállította el.

A kitelepítés 2 szállodát is érintett, a vendégeket elvitték várost nézni. A közelben lévő Francia Intézet munkatársait pedig értesítették, hogy ne menjenek dolgozni. A tűzszerészek a bombát a honvédség gyűjtóközpontjába szállították.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!