2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Sajtóklub 08:05

Kiújultak a harcok

2015. január 24., szombat 12:56, frissítve: szombat 14:57

Offenzívát indítottak a keletukrán szeparatisták a kormányerők ellen. A szakadárok már Mariupol kikötővárost lövik, és közölték: nem hajlandók tűzszünetet kötni. Közben Angela Merkel a davosi világgazdasági fórumon arról beszélt, hogy hajlandó lenne tárgyalni Moszkvával egy európai-orosz szabadkereskedelmi egyezményről, ha a Kreml rendezi az ukrán válságot.

A megszokott kerékvágásban zajlik az élet a felkelők által ellenőrzött Doneck központjában, de hamarosan ez megváltozhat. Az elmúlt napokban kiújultak a harcok a szeparatisták és a kormányerők között, és a város épp a frontvonalon fekszik. A szakadárok szerint a kormány a civil lakosságot lövi, de Kijev ezt tagadja, és a szeparatistákat vádolja a polgári lakosság elleni támadásokkal. Az oroszbarát felkelők már tárgyalni sem akarnak a tűzszünetről, és Kijev szerint újabb offenzívát indítottak. A donecki repteret már visszafoglalták, és a még kormánykézen lévő déli kikötővárost, Mariupolt is lövik. Az orosz elnök szerint a harcok kiújulásáért egyedül az ukrán kormány a felelős. „Sajnos nem kaptunk választ a tűzszüneti javaslatunkra, sőt Kijev teljes mozgósításra adott utasítást” – mondta Vlagyimir Putyin.


A Kreml hivatalosan tűzszünetet szeretne, de az ukrán kormány szerint valójában 9 ezer orosz katona, és orosz tankok segítik a szeparatistákat. Európa továbbra is a szeptemberi minszki tűzszüneti megállapodás betartását várja Kijevtől és Moszkvától, de próbálja más úton is megelőzni a konfliktus kiszélesedését. Az EU külpolitikai főképviselője diplomáciai nyitást szorgalmaz Moszkvával, Angela Merkel pedig jelezte: hajlandó lenne tárgyalni egy európai-orosz szabadkereskedelmi övezetről, ha Moszkva rendezi az ukrán válságot.

Az ENSZ szerint az ukrán konfliktus áldozatainak száma már meghaladta az 5 ezret.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!