2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 06:30

Kimondták, nem vehetik el a 14. havi fizetést

2013. április 6., szombat 12:31, frissítve: vasárnap 08:30

Alkotmányellenesnek találta a megszorítások többségét a portugál alkotmánybíróság. A testület több hónapos tanácskozás után döntött a közalkalmazottak juttatásairól. A kormány rendkívüli ülésen határoz a további lépésekről.

Az alkotmánybíróság vetett véget a közszférát sújtó megszorításoknak Portugáliában. Több hónapos tárgyalás után 9 pontból 4-et talált törvénysértőnek a testület. Határozatuk értelmében nem vehetik el az állami szféra dolgozóinak 14. havi fizetését, és 14. havi nyugdíját sem.

„Az alkotmánybíróság az alaptörvénybe ütközőnek ítélte a közszféra dolgozóinak szabadságolások idejére adott pluszfizetésének megvonását, mert az sérti az alkotmányban rögzített egyenlőség elvét” – közölte Carlos Cadilha alkotmánybíró.

Alkotmányellenesnek találták a munkanélkülieknek járó juttatások, valamint a betegszabadság idejére járó összeg csökkentését is. Becslések szerint ezért visszamenőleg majdnem 1 milliárd eurót kell kifizetni a közalkalmazottaknak.

A portugál kabinet 2 éve 78 milliárd eurós hitelt kapott a trojkától, vagyis az Európai Központi Banktól, az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól. Az 5 milliárdot kitevő megszorító intézkedéscsomagot pedig a kölcsön fejébe vállalta, hogy idén 5 és fél százalékosra mérsékelje az államháztartási hiány GPD-arányos mértékét.

A lisszaboni egyetem közgazdásza szerint az alkotmánybíróság döntése azt jelenti, hogy a portugál kormánynak a lakosság helyett magán kell kezdenie a takarékosságot. „Gyakorlatilag és pénzügyileg bármit meg lehet tenni. A költségvetéssel kapcsolatban a trojkával kidolgozott célokat kell követni. El kell végezni a munkát, meg kell oldani a házi feladatot. De most sem hiszem, hogy nagy gond lenne a kiadások 1,2 százalékos átalakítása” – véli Joao Cantiga Esteves, a lisszaboni egyetem közgazdásza.

A kabinet egyelőre felfüggesztette az adóemeléseket is tartalmazó intézkedések végrehajtását, és rendkívüli ülésen tárgyalja meg a szükséges lépéseket.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!