2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Kilenc számlát nyitottak hamis afrikai papírokkal

2014. március 20., csütörtök 21:06, frissítve: vasárnap 16:07

Nem Simon Gábor volt az egyetlen MSZP-s politikus, aki hamis afrikai útlevéllel nyitott számlát a Magnet Bank egyik budapesti fiókjában. A pénzintézet belső vizsgálatából kiderült, hogy tavaly november óta kilenc számlát nyitottak náluk bissau-guineai papírokkal, de neveket nem árultak el. A Magnet Bank elnöke azt állítja, hogy ők nem hibáztak, mert munkatársaiknak nem kötelességük felismerni a szocialista politikusokat.

Veres János, a Gyurcsány-kormány volt pénzügyminisztere a Hír TV-nek már a múlt héten tagadta, hogy neki is lenne hamis afrikai útlevele. „Nekem nincs olyan ügyem, ami miatt nekem egyáltalán kellene, érdemes lenne, felmerült volna az én fejemben, vagy más, hozzám közel álló személy fejében, hogy nekem más útlevéllel kellene rendelkeznem, mint a Magyar Köztársaság útlevelével” – mondta korábban Veres János szocialista országgyűlési képviselő.

A Magyar Nemzet azonban közben megtudta: az MSZP-s politikus is tervbe vette egy bissau-guineai útlevél beszerzését, ám végül elállt ettől a szándékától.

A Hír Televízió által megkérdezett MSZP-s politikusok csütörtökön sem akartak nyilatkozni a Simon-ügyről.

– Nincs afrikai útlevelem…
– És a Magnet Bankban számlája?
– Nincs a Magnet Bankban számlám, viszlát…
– És Veres Jánosnak miért volt, vagy volt egyáltalán, tájékoztatta önöket?
– Azt sem tudom, hogy önnek van-e, tehát azt gondolom, ha engem kérdezett, hogy nekem mi van, arra válaszoltam, ha mást akar kérdezni, kérdezzen mást… – mondta a Hír TV-nek Gúr Nándor, az MSZP alelnöke.

Korábban a Hír Televízió számolt be arról, hogy Simon Gábor a bécsi számláján parkoltatott 240 millióján túl további 75 millió forintnak megfelelő eurót helyeztetett el a Magnet Bank Andrássy úti központjában egy, a nevére kiállított bissau-guineai útlevéllel. De nemcsak neki, hanem Fürst Györgynek, Terézváros egykori MSZP-s alpolgármesterének is volt ilyen okmánya. A hamisított útlevelet valószínűleg ő is Welsz Tamástól kapta, akinek szintén volt számlája a Magnet Bankban.

Simon Gábor százmillióinak ügyében éppen novembertől nyomoznak a hatóságok, akkor az érintettet is tájékoztatták erről. A Magnet Bank elnöke a Hír TV-nek azt mondta: az angol nyelvű útlevelek alapján egy számlát az ügyfél kérésére, külső helyszínen nyitottak meg, amit az előkészített dokumentumok alapján a bank alkalmazottja bonyolított. Fáy Zsolt szerint ők nem hibáztak.

– Nem gondolom, hogy egy banki ügyintézőnek, mind a 300 parlamenti képviselőt fényképről ismernie kell és egy helyszínen lévő számlanyitás során bárkit ő így be tudna azonosítani, aki jelentős közéleti szereplő.
– Tehát kimegy az önök alkalmazottja és nem ismeri meg mondjuk Simon Gábort? Ő már nagyon régóta bent van a politikában.
– Én sem ismertem meg korábban, annyira jelentéktelennek tűnt korábban, én az ő nevével és a fényképével a sajtóban találkoztam először – mondta Fáy Zsolt, a bank elnöke a Hír Televíziónak.

A pénzintézet elnöke a banktitokra hivatkozva arról nem adott tájékoztatást, hogy a nyomozó hatóság zárolta-e Simon Gábornak a Magnet Bankban vezetett számláját.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!