2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Sötétségben, fényben - Útközben Csender Leventével

Következik:

Vezércikk 04:00

Kijev: halálos áldozatai is vannak az összecsapásoknak

2014. február 18., kedd 14:21, frissítve: kedd 19:56

Ukrán ellenzéki források szerint három tüntető vesztette életét Kijevben a demonstrálók és a rohamrendőrök közötti összecsapásokban. A kormányellenes tüntetők megostromolták a parlamentet és a Régiók Pártja székházát is.

Helyszíni tudósítások szerint több kommunista politikust meg is vertek a tiltakozók. A rendfenntartók könnygázt, oszlatógránátokat és gumilövedékeket vetettek be, az ellenzékiek szerint a rohamrendőrök pisztollyal lábra célzott lövéseket is leadtak. Vitalij Klicsko ellenzéki vezető a rohamrendőrség visszahívását és a parlamenti választások kiírását követelte az ukrán elnöktől.

Kalapáccsal törték be a katonai járművek szélvédőit az ellenzéki tüntetők Kijevben, majd kövekkel dobálták a rohamrendőröket a kormánynegyedben. A rendőrök gumilövedékkel és könnygázzal válaszoltak.

A tömeg Molotov-koktéllal ostromolta meg a kormányzó Régiók Pártja székházát. Még az épületből menekülő politikus autóját is megsorozták. A tüntetők a parlamentet is megtámadták, a kormánypárti képviselők az oldalsó kijáraton hagyták el az épületet. Ellenzéki képviselők szerint a rohamrendőrök éleslőszerrel célzott lövéseket adtak le a tömegre.


Az utcai harcok már átterjedtek a környező utcákra is. A háztetőkről gumilövedékkel lőtték az embereket az egyenruhások. A tüntetők később elfoglalták a tetőket, a rendőrök pedig elmenekültek. Közben Vitalij Klicsko ellenzéki vezető a rohamrendőrség visszahívását és a parlamenti választások kiírását követelte az ukrán elnöktől. „Az ukrán elnökhöz fordulok, hogy ő visel minden felelősséget, most neki van hatalma az országban. Meg vagyok győződve, hogy csak ő tudja megoldani ezt a problémát. Ukrajna elnökének előre hozott elnök- és parlamenti választásokat kell kiírnia. Biztos vagyok, hogy ez lehűtheti a kedélyeket az országban. Tegye meg. Ez a kivezető út, ami bátor döntés lesz. Az elnök rendelje vissza a rohamrendőrséget és a belügyi erőket is az utcákról” – mondta Vitalij Klicsko, az ellenzéki Ütés párt vezetője.

Az ellenzékiek egyebek között megfosztanák Viktor Janukovics elnököt a kormányfő kinevezéséhez szükséges jogkörétől. Az erre vonatkozó javaslatot azonban a kormánypárti többség napirendre sem vette, mire a tiltakozó képviselők az emelvény elfoglalása után elénekelték az ukrán himnuszt. Az utcai megmozdulások novemberben kezdődtek, miután a kijevi vezetés orosz nyomásra leállította az uniós csatlakozási tárgyalásokat. Azóta az Európai Unió és Oroszország egymást vádolja azzal, hogy beavatkoznak az ukrán belügyekbe.

Fokozott figyelmet és a tüntetések elkerülését kéri a Kijevben tartózkodó magyaroktól a Külügyminisztérium, Kaleta Gábor arra figyelmeztetett, hogy az ukrán fővárosban akadozhat a tömegközlekedés is.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!