2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:35

Készen állnak a légicsapásokra, ha kudarcot vallanak

,

2013. szeptember 11., szerda 19:05, frissítve: csütörtök 08:03

Az amerikai elnök kérésére a kongresszus egyelőre nem szavaz a Szíria elleni katonai akcióról. Barack Obama bízik benne, hogy sikerrel jár az orosz javaslat a szíriai vegyi fegyverek ellenőrzésére, de közölte: az amerikai haderő készen áll a légicsapásokra, ha a diplomáciai erőfeszítések kudarcot vallanak.

Nem maradhat válasz nélkül, hogy a szíriai rezsim vegyi fegyvereket vetett be népe ellen – jelentette ki az amerikai elnök a nemzethez intézett beszédében. Barack Obama úgy véli, ha senki nem cselekszik, akkor Aszad elnök újra hasonló akcióra szánhatja el magát, és más zsarnokok sem gondolják meg kétszer, hogy használjanak-e vegyi fegyvereket.

Az amerikai elnök biztatónak tartja, hogy az oroszok is támogatják a nemzetközi közösséget a szíriai vegyi fegyverek felszámolásában. Moszkva hétfőn kezdeményezte, hogy vonják nemzetközi ellenőrzés alá a szíriai vegyi fegyvereket.

„Túl korai még arról beszélni, hogy sikerrel jár-e ez a javaslat. De ez a kezdeményezés előrevetíti azt a lehetőséget, hogy erő alkalmazása nélkül megszüntessük a vegyi fegyverek használatának veszélyét, különösen azért, mert Oroszország Aszad egyik legerősebb szövetségese. Ezért arra kértem a kongresszusi vezetőket, hogy halasszák el az erő alkalmazásáról szóló szavazást, amíg keressük a diplomáciai megoldást” – fogalmazott Obama.

Az amerikai külügyminisztérium közben bejelentette, hogy John Kerry csütörtökön Genfben találkozik orosz kollégájával, hogy a részletekről tárgyaljon. Kerry egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy a moszkvai kezdeményezésnek nem lehet időhúzás a célja. Szíria elfogadja az orosz javaslatot.

„Az a szándékunk, hogy csatlakozzunk a vegyi fegyverek betiltását ellenőrző szervezethez, és készen állunk arra is, hogy teljesítsük a nemzetközi szerződésekből fakadó kötelességeinket: feltárjuk a raktárakat helyét, és leállítsuk a gyártást” – mondta el Valíd al-Moallem szíriai külügyminiszter, aki nyilatkozatával nemcsak azt ismerte be, hogy rendelkeznek vegyi fegyverekkel, hanem azt is, hogy még mindig állítanak elő ilyen tömegpusztító fegyvert.

Franciaország közben olyan határozattervezetet terjesztett az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé, amely kimondaná az Aszad-rezsim felelősségét és szankciókkal fenyegeti meg Szíriát, amennyiben az 15 napon belül nem készít teljes és pontos jelentést vegyifegyver-készleteiről.

Izrael azonban aggódik és nem tartja elégnek azt, ahogy a nemzetközi közösség a szíriai válságot kezeli. „Biztosítani kell, hogy a szíriai rezsimet megfosszuk vegyi fegyvereitől, és a világot biztosítani kell arról, hogy aki tömegpusztító fegyvereket vet be, annak felelnie kell. Az üzenetet, amit Szíriában megkapnak, Iránban is meghallják” – fogalmazott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

Közben a ENSZ Emberi Jogi Tanácsa vizsgálóbizottságának friss jelentése szerint a kormányerők és a felkelők is elkövettek háborús bűnöket Szíriában. A szakértők megállapították, hogy a szír katonák májustól–júliusig nyolc alkalommal mészároltak le civileket, kórházakat támadtak, de kínzásokban és kivégzésekben a felkelők is részt vettek.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!